STAN: Předsedou se stal Petr Gazdík, prvním místopředsedou Vít Rakušan

16.04.2016 16:58

Starostové a nezávislí zvolili na svém VIII. republikovém sněmu jako svého předsedu Petra Gazdíka 92 procenty hlasů.

STAN: Předsedou se stal Petr Gazdík, prvním místopředsedou Vít Rakušan
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Prvním místopředsedou se stal úspěšný starosta středočeského Kolína a kandidát na hejtmana Vít Rakušan, který v tajné volbě získal 95 procent hlasů. Rovněž přijali rezoluce k navýšení příjmů obcí z DPH, omezení hazardu a odpovědnosti státních úředníků.

„V souvislosti s krajskými volbami je naším cílem dát krajům smysl. Takový, jaký měly mít už při svém vzniku - stát se opravdovou samosprávou regionu. Zastavíme růst počtu úředníků, který je zhoubný. Budeme využívat právo krajů předkládat zákony, a navrhneme takové, které posílí krajské samosprávy a přiblíží rozhodování zase o něco blíže voličům,“ říká předseda STAN Petr Gazdík.

První místopředseda STAN Vít Rakušan se bude zabývat krajskou bezpečností. „Chceme vytvořit krizové scénáře a plány pro řadu kritických situací, které jsou reálné. A nejde jen o povodně. Musíme se připravit na vysoké počty seniorů, které nebude mít kdo živit, na možné imigrační vlny nebo na dlouhá období sucha. Tedy rizika, o kterých jsme ještě donedávna vůbec neuvažovali,“ říká Rakušan.

„Našim cílem je omezit motivaci obcí a měst, aby podporovaly hazard na svém území, a proto souhlasíme s návrhem ministra financí, aby zisky z hazardní daně příslušely pouze státu. Aby ale obcím a městům byl tento výpadek příjmů kompenzován, navrhujeme, aby získaly spravedlivější podíl ze sdílených daní. Zvýšení podílu obcím a městům z DPH o 2,75 procent získají ročně asi o 4 miliardy korun víc,“ říká poslankyně Věra Kovářová.

Senátoři STAN se pokusí napravit nerovnosti v odpovědnostech úředníků. „Chceme změnit jediné slovo v zákoně, a to, aby byl stát povinen vymáhat škodu po státním úředníkovi, který ji způsobí při výkonu své funkce. Nyní tato povinnost není stanovena, a vzniká tak disproporce mezi státními úředníky, po kterých stát škodu vymáhat nemusí, a úředníky v samosprávách, kteří jsou za způsobené škody odpovědní. Jsme přesvědčeni, že změna by motivovala státní úředníky vykonávat svou funkci zodpovědněji, čímž by i stát zásadně ušetřil za vyplácená odškodnění. Náš senátorský klub v nejbližší době předloží novelu tohoto zákona v Senátu,“ dodává předseda senátorského klubu Jan Horník. Hnutí STAN doufá, že se horní komora parlamentu v této záležitosti zachová zodpovědněji, než Poslanecká sněmovna.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Danuše Nerudová je asi slepá

4:30 Dostálová (ANO): Danuše Nerudová je asi slepá

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k migraci