STAN: Rezignace úspěšných lidí už nehrozí, Sněmovna nám dala za pravdu

28.02.2018 19:14

Stávající podoba zákona o střetu zájmů je důvodem pro rezignaci úspěšných, schopných a slušných lidí na funkce v komunální politice. Starostové a nezávislí tomuto exodu chtějí zabránit, Sněmovna jim dnes dala zelenou.

STAN: Rezignace úspěšných lidí už nehrozí, Sněmovna nám dala za pravdu
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Nynější majetková přiznání komunálních politiků na malých obcích jsou jako pozvánka pro zloděje. Jsou anonymně dostupná komukoliv, takže po návratu z dovolené v řadě případů čekalo obecní zastupitele nepříjemné překvapení. Povinnost zveřejňovat majetek mají i blízcí obecních politiků a političek. To vede k tomu, že řada úspěšných, schopných a slušných lidí na funkce v obci raději rezignovala nebo už předem vzdala možnost další kandidatury,“ říká poslankyně STAN Věra Kovářová.

Povinnost zveřejňovat majetek online se ze zákona o střetu zájmů týká všech veřejných činitelů, včetně uvolněných zastupitelů, neuvolněných radních a starostů bez ohledu na velikost obce.

„Změna by se nově měla týkat všech obcí a měst, kromě těch statutárních. Důvěrné informace veřejných činitelů z menších obcí a měst budou v registru oznámení nadále k dispozici pro finanční správu, policii nebo zpravodajské služby, nikoliv ale veřejnosti. Ve statutárních městech budou veřejnosti informace stejně dostupné jako doposud,“ dodává autorka iniciativy Kovářová.

Sněmovna novelu zákona o střetu zájmů pustila do druhého čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…