STAN: Ukazovat chytrá a inspirativní řešení z praxe. Zahájili jsme kampaň do komunálních voleb

20.04.2022 7:36 | Tisková zpráva

Hnutí STAN oficiálně zahájilo jarní část kampaně do komunálních voleb. Právě tyto volby považují zástupci Starostů a nezávislých za naprosto klíčové, proto si klíč zároveň vybrali jako symbolický prvek letošní kampaně.

STAN: Ukazovat chytrá a inspirativní řešení z praxe. Zahájili jsme kampaň do komunálních voleb
Foto: STAN
Popisek: STAN

Během tiskové konference promluvili ministr vnitra Vít Rakušan, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a Milada Voborská, poslankyně a starostka městské části Praha-Satalice. Společně představili trochu neobvyklou cestu, kterou se STAN v kampani vydává: ukazovat dobré příklady z praxe, sdílet chytrá a inspirativní řešení, která skutečně pomohou k lepšímu životu ve městech a obcích. Hnutí současně spustilo web www.chcickandidovat.cz, který je ode dneška dostupný široké veřejnosti. Kdokoli, nehledě na stranickou příslušnost, si tak může vyplnit, vytisknout a rovnou také podat kandidátní listinu. Web poskytuje i všechny důležité informace, termíny nebo grafické manuály.

„Hnutí STAN vyrostlo odspodu. Většina z nás získala své první zkušenosti právě na komunální úrovni, kde naši zástupci odvádí dlouhodobě dobrou práci. Komunální politika je jiná, výsledky jsou hmatatelné a jsou vidět v reálném čase. Jsme silnou značkou. Máme mezi sebou plno kvalitních a pracovitých lidí, kteří mají vizi a plány, jak zkvalitnit různé oblasti veřejného života, modernizovat obce a města. Věřím, že naši zvolení lídři jsou a budou zárukou jejich úspěšného fungování a rozvoje,” popsal ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Symbolem letošní kampaně se stal klíč. Ten už ve starých dobách symbolizoval nejen významné společenské postavení, ale především možnost měnit věci k lepšímu, otevírat dveře k lepší budoucnosti.

Podle poslankyně a starostky Milady Voborské jsou komunální volby specifické tím, že pokud jde o program, neexistují žádná univerzální řešení. „Žádný stranický volební program by nedokázal najít řešení pro města a obce tak rozdílné, jako jsou Pardubice, Moravská Nová Ves, Pištín nebo třeba Praha-Satalice. Proto jdeme letos jinou cestou, proto prezentujeme příklady dobré praxe, ukazujeme to, co naši lidé ve svých obcích už dokázali, a to ve dvanácti oblastech, které jsme pro komunální volby vytipovali jako klíčové,” vysvětlila.

Mezi dvanáct klíčových oblastí patří moderní a chytrá řešení pro obce, zodpovědné hospodaření města či obce, transparentní přístup k občanům, podpora zeleně a životního prostředí, kvalitní zázemí pro vzdělávání, zdravý komunitní život, vstřícnost k seniorům, péče o kulturní památky, architektura ve veřejném prostoru, spolupráce s podnikateli, spolupráce se zemědělci a příprava na krizové situace.

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková považuje za hlavní cíl Starostů a nezávislých v jarní části kampaně co nejvíce lidem přiblížit práci v komunální politice a přesvědčit je, aby se do ní zapojili. „Pracovat na rozvoji místa, kde žijete, přispět, pomoct, zapojit se. Pokud nejste spokojeni s maličkostmi nebo s celým systémem, nestačí o tom jen mluvit, je potřeba s tím něco dělat. My jsme tady od toho, abychom každému co nejvíce pomohli. Vysvětlovali, předávali informace a dokázali lidem, že kandidovat v komunálních volbách není nic složitého a že to má obrovskou přidanou hodnotu,” uvedla.

K tomu může pomoci také web www.chcickandidovat.cz, který hnutí STAN dnes otevřelo pro širokou veřejnost. Na webu je možné vyplnit celou kandidátní listinu a po jejím složení ji vytisknout a rovnou podat. Současně jsou zde k nalezení kompletní informace o formách kandidátních listin, termíny či grafické manuály. Aktuální a důležité informace budou navíc stále přibývat.

„Dnes nám nejde o to lidi přesvědčit, že je pro ně nejlepší kandidovat za Starosty a nezávislé. Dnes nám jde o to, aby kandidovali. Aby nebyli lhostejní, aby se zapojili. Když to nebudeme my, nevadí. I tak poradíme, vysvětlíme, pomůžeme. Protože jen tak, že přesvědčíme maximum kvalitních lidí, aby se do komunální politiky zapojili, odlehčíme systému odspoda až nahoru. Čím kvalitnější lidé v obcích, tím méně problémů se přenáší na místa nejvyšší,” dodala Pecková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…