STAN: Všichni bychom měli odsoudit nátlak na rozhodování justice

25.09.2019 7:32

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že pokud by nejvyšší státní zástupce nerozhodl o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše, je připraven využít svou prezidentskou pravomoc a zastavit stíhání formou udělení abolice.

STAN: Všichni bychom měli odsoudit nátlak na rozhodování justice
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Ze strany prezidenta se jedná o jasné porušení slibu, že amnestie či abolici bude udělovat pouze v nezbytných případech. Považujeme vyjádření prezidenta za nepřípustný nátlak na nejvyšší státní zastupitelství, měli bychom napříč politickým spektrem takový tlak odsoudit a nepodrývat důvěru v nezávislé rozhodování české justice. Proto bychom rádi vyzvali zástupce hnutí ANO a ČSSD, aby i přes odlišné názory na kauzu premiéra dali najevo, že si nepřejí, aby docházelo k tlakům na naší justiční soustavu,“ řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

STAN podpoří žalobu na prezidenta České republiky, který se dle předkladatelů svým jednáním opakovaně pohybuje na hranici ústavnosti. „Pozitivní zprávou je, že se senátní návrh žaloby na prezidenta dostal na program jednání Sněmovny. Poslanci hnutí STAN budou hlasovat pro její přijetí, protože se domníváme, že prezident se dlouhodobě pohybuje za hranou naší ústavnosti. Dokud o tom, zda byly kroky prezidenta už za hranou Ústavy nerozhodne Ústavní soud, tak se budeme stále pohybovat v rovině politického boje, kde jsou obě strany sporu přesvědčené o své pravdě. Ústavní soud musí o hranicích prezidentských pravomocí rozhodnout nejen kvůli praxi současného prezidenta, ale především vytyčit jasné hranice mezi prezidentským a prezidentským systémem pro případné budoucí spory,“ objasnil stanovisko Vít Rakušan.

Poslanci hnutí STAN také podpoří pirátský pozměňovací návrh, který má zajistit nezávislost státního zastupitelství na výkonné moci.

„Současné kauzy kolem premiéra zdůrazňují problém potřeby důvěryhodných rozhodnutí české justice. My potřebujeme - a to co nejdříve - zajistit nezávislost justičního systému v České republice. Jak máme ujišťovat veřejnost, že v době, kdy premiér čelí trestnímu stíhání, mění bezdůvodně ministry spravedlnosti, posílá různé signály ke své kauze přes média a může na kterémkoli zasedání vlády odvolat nejvyššího státního zástupce, bude jakékoli rozhodnutí státního zástupce vnímáno veřejností důvěryhodně?“ tázal se Vít Rakušan.

Daň z nabytí nemovitosti je nemorální záležitostí

Poslanci hnutí STAN se vymezili vůči současné podobě daně z nabytí nemovitosti a budou hlasovat pro návrh na její zrušení.

„Daň z nemovitosti je nemorální záležitost, která zcela zbytečně zatěžuje kupujícího. Dnes si mnoho rodin nemůže vlastní bydlení dovolit, pro mladé rodiny je dnes bydlení nedostupnou záležitostí. Vláda namísto aby takové rodiny podporovala, tak po nich ještě vyžaduje čtyřprocentní daň, na kterou se ani nedá vztáhnou hypotéka,“ uvedla poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová.

Sněmovna také projednávala zákon o vnitrozemské plavbě vrácený Senátem, který zavádí povolení půl procentní hranice pro vodáky a cyklisty. Poslanci hnutí STAN návrh Senátu podporují.

„Dnes mnoho lidí považuje pivo k obědu na vodě či na cyklovýletě za samozřejmost. A je jim úplně jedno, jestli jim to zákon povoluje. Kontroly alkoholu u těchto lidí nejsou časté, a když už padne pokuta, tak není vysoká. K čemu nám ale jsou zákony, které se nedodržují? Považuji proto za rozumnější variantu, povolit nízkou hranici alkoholu a mnohem přísněji její porušení vymáhat. Pokud je člověk rozumný, tak ví, kde má svou hranici, při které si může dovolit vlézt na silici. K těm druhým bychom však měli přistupovat přísněji a začít dodržování zákona vymáhat,“ dodala Věra Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…