STAN a Piráti nominují do krizového štábu ekonoma Filipa Matějku

26.03.2020 9:09

STAN a Piráti se shodli na nominaci společného kandidáta do Ústředního krizového štábu. Strany věří, že ekonomické dopady budou teď největší výzvou. Společným nominandem se proto stal doc. RNDr. Filip Matějka, Ph.D., který se specializuje na makroekonomii, ekonomickou teorii, ekonomii informací a behaviorální ekonomii a pomocí ekonomických teorií vysvětluje chování lidí a státu.

STAN a Piráti nominují do krizového štábu ekonoma Filipa Matějku
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Jsem přesvědčen, že pohled renomovaného ekonoma s takto silným profesním zázemím, zkušenostmi a navíc s velmi potřebnou specializací na roli informací v ekonomice i politice, nesmí v krizovém štábu chybět. Se STAN tu máme velmi podobný pohled na věc, proto jsem rád, že jsme se shodli na společném kandidátovi, kterého panu premiérovi představíme,” uvádí předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Také musím ocenit konstruktivní přístup k dohodě na společné nominaci. Jednotný postup bude při jednáních s vládou výhodou. V současné době je zcela klíčové nalézt a aplikovat takové nástroje, které zmírní dopady krize na českou ekonomiku, proto přicházíme s nominací zkušeného makroekonoma,” vysvětluje nominaci hnutí STAN předseda Vít Rakušan.

Po čtvrteční poradě opozičních stran bude společná nominace sdělena premiérovi Andreji Babišovi oficiální cestou.

Filip Matějka vystudoval fyziku na Univerzitě Karlově, doktorát získal z aplikované matematiky na Princetonské univerzitě v USA. Od roku 2010 působí jako výzkumný pracovník Národohospodářského ústavu AV ČR. Od roku 2011 je členem akademického sboru CERGE-EI, společného pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.

„Všichni vědci se teď snažíme pomáhat, věřím, že budu také užitečný. Budeme přemýšlet, jak vyřešit nejakutnější problémy i jak a kdy se přizpůsobit a najít cestu k normálnějšímu fungování ekonomiky. Na CERGE-EI mám mnoho úžasných kolegů, důležité nápady budou přicházet také od nich i od dalších,” komentuje kandidát Pirátů a STAN do Ústředního krizového štábu Filip Matějka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…