STAN našel opatření proti šmejdům, chce rozšířit zákaz podomního prodeje

21.11.2019 11:32

Hnutí STAN posílá do Poslanecké sněmovny návrh zákona, který má zamezit podomnímu prodeji energií, především plynu a elektřiny. Obce dnes sice mohou podomní prodej zakázat, na prodejce energií se však zákon nevztahuje. Starostové to chtějí změnit.

STAN našel opatření proti šmejdům, chce rozšířit zákaz podomního prodeje
Foto: STAN
Popisek: STAN

Navrhovaná právní úprava reaguje na aktuální situaci, kdy není možné ze strany obcí efektivně regulovat podomní prodej energií ve smyslu energetického zákona.

„Obce, které se pokouší regulovat tento prodej, vlastně jednají nezákonně. Předkládáme proto jednoduchou novelu energetického zákona, která obcím zákaz prodeje energií umožní,“ vysvětlil autor návrhu Vít Rakušan.

Novela má zabránit takovým případům, kdy podomní prodejci mnohdy úskokem či nekalými způsoby tlačí například na uzavření nových, mnohdy nevýhodných smluv na dodávky energií.

Česká obchodní inspekce řeší už přibližně dva tisíce případů podomního prodeje energií.

„Případů, kdy prodejce dotlačí klienty - nejčastěji seniory, k uzavření nevýhodných smluv, v poslední době přibývá. Hnutí STAN přichází s jednoduchým krokem, který má za cíl nekalým praktikám do budoucna zamezit,“ dodal předseda hnutí Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…