SZ: Radnice Prahy 7 otočila. Chce odmítané referendum o hazardu

05.12.2013 5:43

Starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS) navrhnul vyhlášení referenda o regulaci hazardu, které ještě nedávno ostře odmítal. Podle opozičních zastupitelů i aktivistů se jedná o pokus referendum zmanipulovat.

SZ: Radnice Prahy 7 otočila. Chce odmítané referendum o hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Radní městské části Prahy 7 tlakem veřejného mínění otočili o 180 stupňů a  sami navrhli vyhlášení místního referenda. Jedna otázka se vztahuje k nulové toleranci hazardu, druhá k zachování 20 heren. V současnosti působí na území sedmého pražského obvodu 51 heren, v blízké době jich má polovina skončit.

„Není nám jasné proč radní navrhují i druhou otázku,“ upozorňuje zastupitel Prahy 7 a iniciátor původního návrhu referenda Ondřej Mirovský ze Strany zelených (SZ). „Je v přímém věcném rozporu s otázkou první.

Podle koordinátora projektu Sedmička bez hazardu Ondřeje Féra by se ze strany starosty a radních Prahy 7 mohlo jednat o pokus referendum zmanipulovat.

„Když jsme pana Ječménka minulý týden oslovili, odmítnul naši petici před štábem televizních dokumentaristů podepsat,“ připomíná Fér. „Tak zásadní změna  dlouhodobého zamítavého postoje vyvolává pochybnosti o tom co vlastně radní vypsáním referenda sledují.“ 

Opoziční zastupitelé v minulosti několikrát navrhovali nulovou toleranci hazardu v Praze 7, radní ji ale pokaždé zamítli. Ještě v létě totiž starosta regulaci hazardu ostře odmítal. „Plošné zrušení hazardu by velmi pravděpodobně mělo za důsledek vznik černých heren, o kterých by nikdo neměl přehled a nad kterými by nebyla žádná kontrola. Takový krok by mohl vést k eskalaci negativních jevů a zhoršení bezpečnostní situace na našem území," tvrdil Marek Ječmének v srpnu.

Neochota radnice řešit problematiku heren vedla ke vzniku občanského sdružení Sedmička bez hazardu, které pro referendum získává podporu. Pod jeho petici se za měsíc podepsalo tisíc lidí.

Podle opoziční zastupitelky Silvie Kratochvílové (SZ) nemělo vedení radnice jinou možnost než referendum vyhlásit.

„Jít proti přání občanů by nebylo před volbami šťastné. Zájem o referendum je mezi občany obrovský. Úspěch referenda bude záviset na termínu konání, jako nejvhodnější vidím konání referenda společně s komunálními volbami v roce 2014,“ soudí Kratochvílová.

Občanské sdružení Sedmička proti hazardu chce i přes změnu postoje radnice pokračovat ve sbírání podpisů.

„Necítíme záruku, že si radní nakonec všechno nerozmyslí a referendum neodvolají. Jedinou zárukou, že se problematika heren bude řešit jsou podpisy voličů pod peticí,“ uvedl Fér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace