Šafránková (SPD): Asociální start nové vlády

30.12.2021 18:43

Vláda Petra Fialy včera změnila rozhodnutí předchozí vlády ohledně plánovaného zvýšení platů státních zaměstnanců v příštím roce. K horšímu.

Šafránková (SPD): Asociální start nové vlády
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Toto zvýšení se má tedy nově týkat už jen některých vybraných profesí, a má být také výrazně nižší, než bylo původně schváleno. A tak se platy některých státních zaměstnanců zvýší pouze maximálně o 700 korun měsíčně, což je při současné úrovni průměrné mzdy ve státní správě růst zhruba o necelá 2 procenta. Přičemž inflace, růst hladiny cen, je minimálně desetiprocentní.

Za skandální považuji zejména tu skutečnost, ze nová koaliční vláda jakkoli odmítá zvýšit mzdy pracovníkům úřadů práce (a také České správy sociálního zabezpečení), kterým v období epidemie koronaviru enormně narostla pracovní agenda a objem povinností v souvislosti s různými kompenzačními opatřeními. A nyní navíc dostávají od vlády, která jim fakticky snižuje platy, další úkoly v podobě zajištění výplaty sociálních dávek občanům postiženým enormním růstem cen energií.

Podobně asociálním a škodlivým krokem je návrh ministra práce a sociálních věcí Jurečky z KDU-ČSL na ukončení programu Antivirus B k závěru letošního roku, který měl dle dosud platné legislativy fungovat až do konce února roku 2022.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Tento program zajišťoval kompenzaci části objemu mezd těm zaměstnavatelům, kteří byli postižení vládními opatřeními omezující podnikání, například, co se týče maximální kapacity hromadných akcí nebo zákazem přístupu neočkovaných občanů k některým službám. A pomáhal tak k udržení mnoha pracovních míst a životní úrovně tisíců zaměstnanců a jejich rodin.

Omezující opatření podnikání přitom nadále trvají a vláda podporu postižených firem a živnostníků ruší.

Nehledě na to, že každá vláda v demokratické společnosti by měla respektovat všechny opatření pomáhající občanům přijatá zákonným způsobem před jejím nástupem. Ve jménu zachování předvídatelnosti práva a právní jistoty ve společnosti.

A dvojnásob to platí v situacích, kdy změnou těchto opatření dochází k jasnému poškození české ekonomiky a životní úrovně pracujících občanů. Což je přesně případ včerejšího rozhodnutí vlády ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů.

Obavy, že půjde o vládu asociální, se začínají ukazovat jako zcela oprávněné.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice