Šafránková (SPD): Doufala jsem marně. Vládní strany ukázaly občanům palcem dolů

25.03.2020 12:54

Podle mého návrhu, který včera bohužel Poslanecká sněmovna zamítla, by nárok na dočasné prodloužené ošetřovné měli i blízcí rodinní příslušníci v příbuzenské linii, kteří budou pečovat o děti z důvodu uzavření škol či předškolních zařízení.

Šafránková (SPD): Doufala jsem marně. Vládní strany ukázaly občanům palcem dolů
Foto: archiv
Popisek: Lucie Šafránková, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (zvolena za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie - SPD) a členka Zastupitelstva města Brna

Mimořádná opatření zavedená v důsledku nouzového „koronavirového“ stavu a razantní omezení možnosti podnikat dopadly na miliony našich občanů, zaměstnanců i živnostníků jako onen pověstný blesk z čistého nebe. Mnoho z nich musí opustit svá zaměstnání a své živnosti z důvodu dlouhodobé péče o své děti, které jsou nuceny zůstat doma z důvodu uzavření základních (a i některých mateřských) škol. Proto je jedním z velmi důležitých a nezbytných záchranných legislativních nástrojů pro tyto lidi prodloužení tzv. ošetřovného (dávka nemocenského pojištění vyplácená při onemocnění dítěte či jiné péči o ně) z dosavadních absolutně nedostačujících 9 dnů.

I těm, kdo nežijí s dětmi ve společné domácnosti

Vláda skrze Ministerstvo práce a sociálních věcí takovou právní úpravu do Sněmovny předložila, nicméně v podobě, která je v lecčems nedostatečná a nevyhovující reálným potřebám našich rodin. Proto jsem k tomuto návrhu zákona (vládní návrh zákona o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020) vypracovala a předložila příslušný pozměňovací návrh. Návrh spočívá v tom, aby nárok na toto mimořádné a dočasné prodloužené (po dobu trvání nouzového stavu) ošetřovné měli i blízcí rodinní příslušníci v příbuzenské linii (dle dikce Občanského zákoníku), kteří budou pečovat o děti z důvodu uzavření školních či předškolních zařízení, a to i tehdy, jestliže s těmito dětmi nežijí trvale ve společné domácnosti, což současná právní úprava ošetřovného neumožňuje, respektive umožňuje to pouze rodičům dítěte.

Aby samoživitelky a samoživitelé neupadli do bídy

Důvodem pro předložení mého návrhu je právě mimořádnost a neodhadnutelná dlouhodobost stavu, který nyní prožíváme, a snaha o zmírnění jeho ekonomických a sociálních dopadů na rodiny, které i tak budou enormní. Tento návrh by alespoň mnoha rodičům a rodinám umožnil volbu, jak nouzový stav přežít s co nejmenšími komplikacemi všeho druhu – i s výhledem do budoucna. Nejde jen o komplikace ekonomické. Je třeba zohlednit skutečnost, že mnozí rodiče jsou nyní nuceni na dlouhou dobu opustit – za účelem péče o děti – svá společensky mimořádně potřebná zaměstnání. Jsou to lékaři, zdravotní sestry, záchranáři, příslušníci bezpečnostních sborů, pracovníci obchodu a služeb a další. Současně platí, že čím bude trvání současných mimořádných opatření delší, tím strměji budou klesat příjmy těchto rodičů a rodin vůči jejich standardním pracovním příjmům a budou se propadat směrem k hranici chudoby do systému státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi. Speciálně a nejvíce to hrozí u osob s nižšími příjmy, samoživitelek a samoživitelů. Proto tedy navrhuji toto rozšíření okruhu osob, které by mohly nyní čerpat mimořádné ošetřovné, například o prarodiče či starší sourozence nežijící trvale s dětmi, o které by takto pečovali trvale ve společné domácnosti. Musí platit podmínka, že jsou zároveň zaměstnanci účastnými na nemocenském pojištění.

Aby mohli setrvat v důležitých zaměstnáních

Opatření by umožnilo mnoha rodinám možnost rozhodnout se, kdo se v této nelehké době péče o dítě ujme – ať už s ohledem na finanční stránku věci či dle dalších kritérií. Mám na mysli typ profese rodičů, jejich role v zaměstnání, riziko ohrožení jejich pracovní pozice v důsledku dlouhodobé absence apod. Návrh by nepochybně pomohl i celé společnosti v těch případech, kdy by mnozí rodiče mohli setrvat v zaměstnáních, jejichž obsazenost je nyní v boji s epidemií mimořádně důležitá. Ze všech uvedených důvodů, v zájmu a posílení soudržnosti našich rodin, v zájmu našich dětí, v zájmů rozšíření možnosti volby, jak se poprat s těžkou životní situací a s výzvou osudu, jsem doufala, že by tento návrh mohl být ve Sněmovně přijat. Doufala jsem, že budou stejně tak přijaty další pozměňovací návrhy opozičních kolegů, které rozšiřovaly okruh příjemců tohoto mimořádného ošetřovného například pro rodiče zdravotně handicapovaných dětí starších třinácti let, anebo pro občany, kteří pracují na dohody mimo hlavní pracovní poměr a platí si nemocenské pojištění. Tyto návrhy, jakožto zásadní a potřebnou pomoc rodinám ve složité životní situaci, jsme s mými stranickými kolegy samozřejmě podpořili.

Doufala jsem marně. Poslanci vládní koalice, ANO 2011, ČSSD a KSČM ukázali, nám i těmto občanům, palcem směrem dolů…

Lucie Šafránková, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (zvolena za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie - SPD) a členka Zastupitelstva města Brna

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.