Šafránková (SPD): Navrhuji okamžité zvýšení životního a existenčního minima

06.01.2024 16:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vlivu inflace na životní a existenční minimum

Šafránková (SPD): Navrhuji okamžité zvýšení životního a existenčního minima
Foto: Archiv Lucie Šafránkové
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Vláda Petra Fialy a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka odmítají od nového roku zvýšit částky životního a existenčního minima! V době stále téměř dvouciferné průměrné meziroční inflace, růstu cen potravin v řádu desítek procent a vice než stoprocentního meziročního zdražení elektřiny se jedná o nepřijatelné a asociálni rozhodnutí! A to od ledna ceny elektřiny a plynu kvůli zdražení jejich regulované složky ještě dále porostou.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39615 lidí

Když k tomu připočteme očekávané negativní dopady vládního zvýšení daní a pojistných obvodů, jedná se o další poškození sociálně nejohroženějších skupin našich občanů, důchodců, rodin s dětmi a nízkopřijmových pracujících ze strany současné vlády.

Rozhodnutí nezvýšit částky životního a existenčního minima posílá desítky tisíc slušných a pracujících občanů do příjmové chudoby a rizika dluhových pasti a exekucí. Od částek životního a existenčního minima se totiž odvíjí výpočet nároku na různé sociální dávky typu přídavku na dítě či porodného anebo doplatku na (stále dražší) bydlení. Je to neuvěřitelná vládní necitlivost a arogance.

Já za SPD navrhuji okamžitě zvýšení obou těchto částek o 10 procent, aby byl zohledněn skutečný dopad inflace na naše sociálně ohrožené občany. Lze to učinit poměrně rychle, třeba od 1. února, vláda v tomto ohledu není ničím omezena. Stačí chtít!

Ale systémovým řešením je, podobně jako u důchodů, upravit valorizaci částek životního a existenčního minima zákonem a navázat ji na objektivní statistické ukazatele typu růstu obecné průměrné inflace nebo inflace vybraných typů zboží a služeb denní potřeby typu potravin, nájemného či energií.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…