Šafránková (SPD): Navrhuji rozšířit okruh osob, které budou mít nárok na ošetřovné

01.12.2021 17:15

Projev na 3. schůzi Poslanecké sněmovny 1. prosince 2021 k vládnímu návrhu zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění COVID-19

Šafránková (SPD): Navrhuji rozšířit okruh osob, které budou mít nárok na ošetřovné
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Dovolte mi, abych vás krátce seznámila se stanoviskem a pozměňovacím návrhem poslaneckého klubu SPD, který předkládám k vládnímu návrhu zákona o krizovém ošetřovném.

Hnutí SPD toto vyšší ošetřovné podporuje od prvního uzavření škol a školek v loňském březnu, včetně toho, aby ošetřovné v těchto případech bylo vypláceno po celou dobu uzavření školských zařízení.

Dle našeho názoru je významným nedostatkem vládního návrhu oproti jeho předchůdci, obdobnému zákonu o mimořádném ošetřovném, který platil do 30. června letošního roku, ta skutečnost, že v něm chybí možnost, aby o děti v době platnosti krizových opatření zakazujících osobní přítomnost ve školských zařízeních, mohli kromě jeho rodičů pečovat i další příbuzní, byť s nimi nežijí v jedné společné domácnosti, za předpokladu, že se jedná o řádně nemocensky pojištěné zaměstnance. Předložený návrh toto nyní neumožňuje resp. umožňuje to vzhledem k jeho navázání na zákon o nemocenském pojištění až pouze v období po 1. lednu 2022, kdy začne platit příslušná novela tohoto zákona. V období od 1. listopadu do 31. prosince 2021 to možné není.

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí

Téměř dvouleté zkušenosti s praktickými dopady uzavření škol a školek jasně prokázaly potřebu rozšíření okruhu osob, které mohou o děti v době platnosti krizových opatření pečovat, i o jeho příbuzné, i když s nimi nežijí v jedné společné domácnosti. A připomínám, že toto ustanovení se do předchozího zákona dostalo díky SPD a díky našemu návrhu, jelikož možnost péče o děti v rámci krizového ošetřovného i dalšími příbuznými navrhujeme a prosazujeme rovněž od loňského března. Velká část rodin, zejména co se týče rodičů samoživitelů, se totiž bez této možnosti dostává do velmi obtížné ekonomické situace, kdy jim výše ošetřovného nestačí k pokrytí základních životních potřeb.

Jedním z hlavních důvodů je právě nemožnost vystřídat se při péči o děti s jinými rodinnými příslušníky. Absence této varianty úpravy ošetřovného též vede k tomu, že v resortu zdravotnictví i jinde chybí mnoho potřebných zaměstnanců. Proto navrhuji rozšířit okruh osob, které budou mít nárok na ošetřovné dle tohoto zákona o ty nemocensky pojištěné zaměstnance, kteří jsou k dítěti, o které pečují, v příbuzenském vztahu v přímé či vedlejší linii dle § 772 nového občanského zákoníku.

Jednalo by se tedy například o prarodiče, sourozence, strýce či tetu dítěte, což je rozdíl oproti pozměňovacímu návrhu pěti stran budoucí vládní koalice, který rozšiřuje možnost péče o děti, kterým byly zavřené školy a školky, pouze na jejich prarodiče, a jinak řeší péči o dospělé nemocné v rámci standardního ošetřovného. Návrh SPD je tedy pro rodiny předškoláků a školáků výrazně výhodnější a vstřícnější.

České správě sociálního zabezpečení by zaměstnanci žádající o ošetřovné dle tohoto ustanovení dokládali splnění podmínky příbuzenského vztahu k dítěti čestným prohlášením. Stejně tak, jako tomu bylo do letošního června. Toto opatření by umožnilo mnoha rodinám potřebnou možnost volby, kdo se péče o dítě ujme, třeba i s ohledem na výši příjmů příbuzných dítěte, a dle dalších kritérií, která jsou pro rozhodování tohoto typu důležitá.

Prosím vás o podporu tohoto návrhu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ten dvojí metr už je alarmující kilometr

10:21 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ten dvojí metr už je alarmující kilometr

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu na odvolání Luboše Xavera Veselého z funkce …