Šafránková (SPD): Odmítáme zásahy Evropské unie do české sociální politiky

05.10.2021 15:37 | Komentář

Oblast sociální politiky je výsostnou národní agendou, její faktická podoba, její provádění a její zákonné ukotvení musí být výhradní záležitostí české vlády, českého parlamentu a českých občanů.

Šafránková (SPD): Odmítáme zásahy Evropské unie do české sociální politiky
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Musí jít o pouze  o výsledky vnitrostátních rozhodnutí, bez jakýchkoli zásahů a příkazů zvenčí. Proto jednoznačně odmítáme – a nikdo v tom neustoupíme -  jakékoli zásahy orgánů Evropské unie do podoby české sociální politiky.

Nebezpečný útok Bruselu na české rodiny

Aktuálně jde o snahu Evropské komise zasahovat do podoby nastavení a financování mateřské péče a tzv. rodičovské dovolené v České republice prostřednictvím směrnice „Work Life Balance“ (které se říká směrnice o slaďování pracovního a rodinného života). Děje se tak již delší dobu, navíc zčásti se souhlasem a dílem přinejlepším za doprovodu mlčení a nezájmu oficiálních vládních představitelů členských států, včetně České republiky.

Evropská komise se tímto způsobem snaží  tlačit na sjednocení podoby sociální politiky na celém území Evropské unie, což by české občany jednoznačně poškodilo. Ruku v ruce s tím jsou i snahy o změnu způsobu hlasování o záležitostech sociální politiky v orgánech Evropské unie ze současné jednomyslnosti (s právem veta členských států) na rozhodování kvalifikovanou většinou. To je naprosto nepřijatelné.

Aplikace zmíněné směrnice (Evropská komise jí po členských státech požaduje nejpozději do roku 2022!) by nesmírně poškodila zejména české rodiny s nejmenšími dětmi. A jelikož sociální politika nepatří mezi tzv. společné unijní politiky, rozhodně nesmíme tomuto nátlaku podlehnout. Zabránit implementaci této směrnice do českého právního řádu je věcí prvořadého národního zájmu.

O podobě naší mateřské a rodičovské péče musíme rozhodovat doma!

Směrnice by vnesla  velmi  negativní změny do oblasti uspořádání mateřské a rodičovské péče – a to včetně nastavení peněžité pomoci našim občanům a rodinám v době mateřství a rodičovství.

Evropská komise například požaduje, aby se rodičovský příspěvek napříště odvíjel od výše předchozích příjmů rodičů a aby na něj měli nárok jen ti občané, kteří si předtím budou platit nějaké speciální pojištění.

Zatímco nyní jde, z dobrých důvodů, o univerzální dávku pro všechny rodiče ve stejné výši bez jakýchkoli dalších podmínek. Plán Evropské komise by tak poškodil zejména nízkopříjmové rodiče a domácnosti  - a hlavně by působil zcela proti všem oprávněným snahám o podporu českých rodin a o zvýšení porodnosti, což dlouhodobě prosazuje naše hnutí SPD, například prostřednictvím projektu Rodina na 1. místě.

Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD k tomu v roce 2019 prohlásila: „Preferuji řešení, aby se rodičovská odvíjela od předchozího příjmu jako současná mateřská. Včetně redukčních hranic.“. To by měli voliči vědět…

Evropská komise dále striktně požaduje, aby se rodiče v péči o dítě do čtyř let věku během pobírání rodičovského příspěvku museli minimálně na dva měsíce povinně vystřídat. 

A pokud by tak neučinili, - například  z logického důvodu výrazně vyššího pracovního příjmu jednoho z nich, anebo klidně jen na základě naprosto oprávněné vlastní představy o uspořádání soukromého a rodinného života - tyto dva měsíce rodičovské dovolené by jim bez náhrady propadly. 

A navíc by přišli i o příslušnou poměrnou část rodičovského příspěvku. 

To je naprostá nehoráznost!

SPD, jako jediná relevantní česká politická síla,  jakékoli zásahy Evropské unie do podoby české sociální a rodinné politiky zásadně odmítá, nikdy se jim nepodvolí, nikdy pro ně nezvedne ruku! Nepoklekneme!

Před nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny je to jasné poselství.

Převzato z profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice