Šafránková (SPD): Odmítám nouzový stav

21.05.2022 21:29

„Mimořádná situace potřebuje zvláštní řešení“. To prohlásil při poslední, nestandardní, žádosti o prodloužení nouzového stavu o téměř dva měsíce premiér Petr Fiala.

Šafránková (SPD): Odmítám nouzový stav
Foto: Archiv Lucie Šafránkové
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Mnoho ústavních právníků k tomu tehdy veřejně sdělilo, že jde o záležitost, která je v rozporu s Ústavou. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Vláda neustálého porušování ústavy

Ostatně, to je pro současnou pětikoaliční vládu typické. Jde o projevy její opakované neúcty k české Ústavě. Jak jsme viděli třeba při zneužití institutu legislativní nouze, když tady vláda protlačovala nesmyslný a škodlivý pandemický zákon resp. jeho prodloužení.

Anebo je to naprosto signifikantní v případě vládou podporovaného návrhu na zavedení tzv. korespondenčního hlasování, který pošlapává všechny myslitelné ústavní principy volebního práva.

A vidíme to, koneckonců, i v případě blokování a cenzury určitých médií na popud vlády. Svévolně, bez odůvodnění,
bez výroku soudu.

Zkrátka, tahle vláda si dělá z Ústavy a z Listiny základních práv a svobod trhací kalendář, a proto jí tak nesmírně vyhovuje dlouhou dobu trvající režim nouzového stavu, který jí dává mimořádné kompetence - včetně možnosti omezovat lidská práva a svobody. 

A právě proto, že vláda Petra Fialy nemá žádná vnitřní sebeomezení, nezná pojem „úcta k lidským právům a svobodám“,  je nesmírně mocensky arogantní a nectí zákony a Ústavu, nechceme jí v žádném případě dát do ruky nebezpečný klacek v podobě dalšího prodloužení nouzového stavu.

Nota bene v případě, když ho odůvodňuje tak chabým způsobem, jakého jsme v těchto dnech svědky.

K čemu nouzový stav? Stačí, aby vláda pracovala, jak má!

V podstatě jediným vládním argumentem, který lze nějak uchopit, je potřeba umožnit zmírnění nějakých hygienických standardů přístřeší při ubytovávání uprchlíků. Což je argument na hranici absurdní komedie.

Kvůli tomu chce vláda celou zemi na další měsíc uvrhnout opět do nouzového stavu se vším negativním, co k tomu patří???!!!

Uprchlická vlna z Ukrajiny je zde v běhu tři měsíce. Přijmout určité nutné legislativní úpravy s jejím řešením související trvá ve zrychleném řízení dle paragrafu 90 Jednacího řádu Poslanecké sněmovny maximálně cca tři týdny.

Kdyby toto vláda myslela vážně, byla kompetentní a chtěla a uměla efektivně pracovat, vše potřebné by bylo již dávno ošetřeno.

My v SPD jsme připraveni do práce přijít kdykoli a být tu tak dlouho, jak je třeba. Na rozdíl od mnoha koaličních ministrů
a zákonodárců…

Nechoďte tedy na nás, milá vládo, nyní, koncem května, s argumenty o potřebě přijmout legislativní úpravy, které jste měli mít napsané nejpozději v půlce března.

Připomínám je, že tzv. „Lex Ukrajina“, zákon řešící humanitární dávky a podobně, byl v Poslanecké sněmovně v březnu (jedenáctého) schválen během jednoho jediného dne.

Vláda měla tedy od té  doby zcela dostatečný prostor mnoha týdnů na to, aby předložila jeho novelizaci při zohlednění všech jeho slabých a kritických míst. Proč to, proboha, příslušní resortní ministři nepřipravili???!!!

Vládní neschopnost a nekompetence

Nehledě na to, že uprchlická vlna z Ukrajiny se zdaleka netýká jen naší země, kde je dle vlády a ministra Rakušana něco mezi 200 až 350 tisíci uprchlíky. Což je mimochodem opravdu velmi „přesný“ údaj, ale samozřejmě i Polska, Maďarska, Rumunska, malého Moldavska či Slovenska. A v žádném z těchto státu není kvůli tomu vyhlášen nouzový stav.

A to, že se mezi sebou dohadují hejtmani, primátoři a starostové z vládních stran o to, kde všude uprchlíky ubytovat nechtějí, není důvodem pro prodloužení nouzového stavu už vůbec.

Opakované vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu jsou tedy jen čirým alibismem a snahou zakrýt vlastní nečinnost a neschopnost,
či jejich kombinaci.

S lehkou nadsázkou řečeno, vláda chce prodloužit nouzový stav proto, aby mohla snadněji a bez některých zákonných omezení – a bez potřebné parlamentní kontroly – zkoušet řešit problémy, které sama vyrobila a způsobila. A občany České republiky a jejich práva a svobody si k tomu bere jako nedobrovolná rukojmí.

Kdyby vláda dělala, co má, už by dávno představila věcnou a časovou strategii řešení uprchlické krize, včetně konkrétních čísel a termínů a včetně rovnoměrného rozdělení zodpovědnosti mezi jednotlivé úrovně a části veřejné správy.

Místo toho si chce vydupat permanentní nouzový stav a když se objeví jakýkoli problém, deleguje ho na zaměstnance Úřadu práce. Kteří jsou už třetí rok neskutečně fyzicky i duševně přetížení, unavení a frustrovaní – a ještě k tomu mizerně placení, protože vláda Petra Fialy jim v prosinci škrtla plánované zvýšení mezd.

„Dávky, které vyplácíme, jsou vyšší než plat pracovníka na přepážce. Člověk, co rukama ani nehne, má dávky větší než my platy“, říká k tomu jedna zaměstnankyně úřadu práce ve včerejší reportáži webu Seznam zprávy.

Schizofrenie Petra Fialy

„Řekněme si o tom nouzovém stavu pravdu. V tuto chvíli je nouzový stav už jenom nějaký zastírací manévr, fíkový list vlády, cynický fíkový list, kteří už lidé nepotřebují. Potřebuje ho už jenom vláda, aby se mohla tvářit, že něco dělá, že za něco bojuje. A to je to její téma: Zase prodlužme nouzový stav! A je to pořád dokola. Nouzový stav je v tuhle chvíli něco, co má zakrýt, že vláda nemá žádný plán, kterému by lidé mohli věřit. Má to skrýt tu skutečnost, že vláda neumí v tuto chvíli říct lidem žádný scénář dalších kroků a dát nějakou naději,
že to je pořád dokola improvizace.“.

Ptáte se, kdo tato slova pronesl? Současný Petr Fiala – a to 26. března roku 2021, při jednání o žádosti, také již několikáté, předchozí vlády o prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru.

Byla to slova docela prorocká, slova, která mají platnost a svou konzistenci stále.

Stejně tak je konzistentní i postoj poslaneckého klubu hnutí SPD, který hlasoval proti prodloužení nouzového stavu tehdy – a stejně tak i včera, když šlo o neodůvodněnou žádost vlády Petra Fialy.

Převzato z Profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě