Šafránková (SPD): Vláda ničí systém dobrovolného penzijního spoření

13.06.2023 20:02 | Komentář

Vláda navrhuje v rámci dalšího kola opatření, které nazývá důchodovou reformou, výrazné zhoršení a zpřísnění podmínek státní podpory dobrovolného penzijního připojištěn a doplňkového spoření občanů v tzv. třetím důchodovém pilíři

Šafránková (SPD): Vláda ničí systém dobrovolného penzijního spoření
Foto: Archiv Lucie Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Konkrétně se má jednat o významné omezení - a v některých případech i o zrušení - státních příspěvků. Vláda chce například úplně zrušit státní podporu tohoto typu zajištění na stáří pro důchodce a občany nad 65 let věku, což je diskriminační a možná až protiústavní, a rovněž chce zvýšit povinnou měsíční výši úložky, od které je poskytován státní příspěvek, z 300 na 500 korun.  Vláda chce i prodloužit minimální povinnou spořicí doby pro nárok na vyplacení státního příspěvku z pěti na deset let.

To všechno jsou demotivující opatření, která oslabí ochotu občanů spořit sobě, nebo svým dětem a vnukům, na penzi.

Chceme výrazněji podpořit dobrovolné spoření na důchod

Hnutí SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního připojištění a spoření. Státní příspěvky bychom poskytli i při měsíčních úložkách nižších než 300 korun, a více bychom jejich prostřednictvím podpořili penzijní připojištění a důchodové spoření nízkopříjmových pracujících a mladších občanů.

Protestují i experti - hrozí rozpočtové škody

Proti vládním návrhům v této oblasti protestuje například i Asociace penzijních společností, která argumentuje jejich negativním dopadem na finanční stabilitu penzistů i na penzijní fondy.  

Tato asociace například uvádí, že odebrání nároku na státní příspěvek osobám starším 65 let a v důchodovém věku, které si na důchod v různých fondech spoří, způsobí odchod více než jednoho milionu plátců ze systému penzijního připojištění a spoření, následný nucený výprodej státních dluhopisů, a tím i ohrožení stability celého dluhopisového trhu i zvýšení nákladů na  obsluhu státního dluhu.

Odmítáme i výrazné omezení státní podpory stavebního spoření, kde chce vláda a ministr financí Zbyněk Stanjura také výrazně snížit státní finanční podporu na polovinu současného stavu, co se týče procenta naspořené částky i částky příspěvku. Vláda chce rovněž zrušit osvobození státního příspěvku ke stavebnímu spoření od daně z příjmů.

Všechny zmíněné vládní návrhy považujeme za škodlivé a ohrožující stabilitu našeho důchodového systému i systému veřejných financí.

Převzato z profilu političky.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy