Šafránková (SPD): Za spravedlivý systém sociálních dávek – proti jejich zneužívání

24.11.2021 6:37

Od prvního dne svého druhého poslaneckého mandátu usilovně pracuji na prosazování základních programových priorit hnutí SPD ve prospěch občanů.

Šafránková (SPD): Za spravedlivý systém sociálních dávek – proti jejich zneužívání
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Během druhé poloviny říjny jsem do legislativního procesu předložila šest přepracovaných návrhů zákonů z oblasti sociální a daňové politiky, jejichž cílem   - a společným jmenovatelem - je v prvé řadě zlepšení životních podmínek a životní úrovně slušných a pracujících občanů, zdravotně postižených a seniorů.

Plním slib

Prvním z těchto návrhu je zásadní změna zákonů o pomoci v hmotné nouzi a o státní sociální podpoře, která by ukončila dlouholeté zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. Jde o více než sedmdesát konkrétních navrhovaných opatření, která vrátí do systému čerpání sociálních dávek pravidla, řád a spravedlnost. 

Jedná se hlavně o to, aby peněžitá sociální pomoc vyplácená z veřejných prostředků náležela pouze těm občanům, kteří se ocitli v dočasně životní nouzi, ze které se snaží vlastními silami, zejména prací, dostat, anebo občanům, kteří již pracovat nemohou, například z důvodu špatného zdravotního stavu, anebo vysokého věku. A nikoli osobám, kteří se dlouhodobě práci vyhýbají a z čerpání sociálních dávek si udělaly výhodný byznys, nedobrovolně financovaný z peněz poctivých pracujících daňových poplatníků.

Primárně jde tedy o ukončení faktického rozkrádání sociálních dávek osobami, které obcházejí nebo porušují zákony při jejich čerpání. Většinou jde současně o osoby, které dlouhodobě odmítají živit se prací, ačkoli pracovat mohou. Prakticky se tak nechávají sponzorovat svými pracujícími spoluobčany z jejich daní  - a ještě se jim přitom vysmívají.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Konec obchodu s chudobou

Náš návrh také z gruntu mění i katastrofální stav v oblasti dávek na bydlení, ze kterého profitují zejména tzv. obchodníci s chudobou. Návrh tak vůbec poprvé vnáší řád a jasná pravidla do systému vyplacení příspěvku a doplatku na bydlení, kde např. nastavuje přehledné podmínky definující minimální hygienické a technické standardy bytů, na které lze tyto dávky vyplácet a čerpat. Což všechny dosavadní české vlády hrubě zanedbaly a což vedlo k tomu, že jsou stovky milionů korun ročně z veřejných peněz nesmyslně a neakceptovatelně vypláceny nezodpovědným majitelům nemovitostí v katastrofálním stavu, kterým se v žádném případě nedá říkat byty.

Tímto návrhem chceme též efektivně řešit problematiku vyloučených lokalit, mj. ničících životní šance nejmladší generace, která v nich je nucena vyrůstat a živořit bez jakékoli životní perspektivy.

Konkrétní a potřebné změny

Návrh dále obsahuje desítky konkrétních změn, které vrátí našemu sociálnímu systému smysl a efektivitu. Jde mimo jiné o navázání výplaty sociálních dávek na povinnou docházku děti do posledního ročníku mateřské školy, o snížení částky životního minima pro domácnosti pobírající sociální dávky v případech, kdy některý z jejich dospělých členů nemá žádný příjem z práce ani z podnikání a není ani veden v evidenci úřadu práce jakožto žadatel o zaměstnání.

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40769 lidí

Jedná se i o zavedení povinnosti prokazovat se dokladem o neschopnosti plnit povinnosti osoby v evidenci úřadu práce (např. chodit na pohovory, na rekvalifikace apod.) z důvodu nemoci či úrazu, tedy zavedení obdoby tzv. neschopenky (s možností kontrol a sankcí) u zaměstnanců. Pracující člověk přece nesmí být proti těm ostatním do nekonečna diskriminování!

Návrh též dává úřadům práce právo ihned odebrat dávky na bydlení těm jejich příjemcům, kteří odmítnou oprávněným osobám (kontrolorům z úřadů práce) vstup do bytu za účelem provedení úřední kontroly na místě - např. v tom směru, kolik žije v bytě osob, zda skutečný stav odpovídá údajům v žádosti o dávku apod. A návrh umožňuje i prodloužení doby, na kterou lze v případech porušení zákona sociální dávku odebrat, a to ze tří na šest měsíců.

Návrh neohrozí žádného slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje sociální pomoc státu. Naopak, mnohým z těchto lidí pomůže. Buď přímo, například v případě seniorů s nízkými důchody a pracujících studentů z nízkopříjmových rodin, kterým podporu zvyšuje, anebo nepřímo - tím, že na finanční pomoc pro ně zbyde více prostředků odebraných podvodníkům kteří sociální dávky čerpají neoprávněně.

Pevně věřím že v tomto volebním období se nám již tento nesmírně důležitý zákon podaří prosadit do praxe. A že nezůstane osamocen.

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě