Šarapatka: Proč bychom se měli dělit o problémy západní Evropy?

21.09.2015 18:58

Západoevropské země se nám snaží vnutit vlastní problémy. Ty pramení ze zanedbání snahy o integraci přistěhovalců a jejich potomků do majoritní společnosti.

Šarapatka: Proč bychom se měli dělit o problémy západní Evropy?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že muslimové jsou již dnes součástí kultury mnoha evropských států. Má pravdu a má to své historické důvody. Její slova byla vstřícně přijata zejména v zemích s koloniální minulostí, ve Francii i jinde. Stejně tak se setkala s pochopením v zemích, které v 60. až 80. letech minulého století k pozvaly statisíce námezdních pracovníků z rozvojových zemí.

Dnes se však jejich přistěhovalecké komunity ocitly v těžké krizi a dochází k jejich pravidelným střetům s majoritní společností. Chaos, způsobený necitlivými intervencemi Západu v mnoha oblastech rozvojového světa, a následná uprchlická krize jen ještě více přilévají olej do tohoto ohně. Západoevropské vlády, které fatálně zanedbaly integraci svých původem neevropských spoluobčanů a jejich potomků, se teprve nyní dodatečně snaží najít způsob, jak se svými přistěhovaleckými komunitami žít. Nic jiného jim také nezbývá. Tvoří v některých případech významnou část obyvatel těchto zemí. Z toho také pramení jejich dnešní přístup k  imigrantské vlně.

Středoevropské státy jsou v úplně jiné situaci. Nepodílely se koloniálních výbojích v minulých staletích a vzhledem ke čtyřicetileté nadvládě tehdejšího Sovětského svazu se ani neúčastnily poválečné rekonstrukce Evropy a hospodářského boomu od poloviny  minulého století. Zahraniční diaspory, žijící ve středoevropských zemích, jsou malé a nejsou s nimi prakticky žádné problémy. A tak to i musí zůstat! Pokud budeme imigranty do naší země přijímat, musíme si je mít možnost sami aktivně vybírat a musíme mít předem jasno, jakým způsobem je budeme integrovat do majoritní společnosti.

Jen tak se nedostaneme do stejné situace, jakou dnes sledujeme v západní Evropě a kterou se nám evropští úředníci snaží vnutit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.