Šarapatka (Úsvit): Islámský chalífát v Iráku

09.07.2014 20:32

Vyhlášení chalífátu v Iráku a Sýrii je, kromě hrozby, kterou přináší pro Západ a celý svět, velmi kontroverzní také z náboženských důvodů, neboť ne všichni muslimové jsou vyznavači takto sektářského pojetí své víry.

Šarapatka (Úsvit): Islámský chalífát v Iráku
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Je zřejmé, že se Islámskému státu v Iráku a Levantě (ISIL) v boji o dominanci brzy střetne s dosavadním hegemonem extrémního islámu, al-Káidou, a to zejména kvůli požadavku ISIL, aby všechny ostatní džihádistické skupiny přísahaly ISIL a jeho myšlenkám věrnost. Na druhé straně to jistě vyvolá nadšení  u některých skupin bojovníků al-Káidy, které ISIL budou vnímat jako stoupající hvězdu globálního džihádu.

Riziko zběhnutí od al–Káidy k ISIL je značné, zejména v severní Africe, kde již několik džihadistických skupin, nebo  jejich části, své sympatie k ISIL vyjádřilo.

Podporu ISIL vyjadřuje také významný počet příznivců radikálních islamistů například v Jemenu.

Na druhou stranu je pravděpodobné, že muslimové po celém světě budou jako celek reagovat na toto vyhlášení negativně. Otázkou je, kolik islámských radikálů, kteří se v současné době řadí mezi nenásilné, se k ISIL přidá, a kolik jich naopak ISIL svým sektářským přístupem odradí. Pro ISIL je to sázka s vysokým rizikem. Může mnoho ztratit, nebo naopak hodně získat, a to například podporu radikální části islámské populace. Není třeba zdůrazňovat, co by to znamenalo, pokud by se k sektářskému výkladu islámu přidali sta tisíce ortodoxních věřících muslimů po celém světě - totální chaos na blízkém a středním vývoje a krvavé boje mezi Šíity a Sunnity nejen v oblasti, ale v  celém světě, kde dnes muslimové žijí.

Mgr. Ing. Milan Šarapatka, PhD., poslanec a expert hnutí Úsvit na zahraniční politiku, 12 let působil jako velvyslanec ČR v islámských zemích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …