Scheinherr (Praha sobě): Na zastávce Staroměstská se budeme dál mačkat

09.05.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zastavení realizace projektu rozšíření tramvajového ostrůvku na zastávce pražské MHD Staroměstská

Scheinherr (Praha sobě): Na zastávce Staroměstská se budeme dál mačkat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Adam Scheinherr

Po desetidenní výluce se opět rozjely tramvaje po Smetanově nábřeží. Proběhla zde totiž částečná výměna sloupů na společné pro trakční vedení a pro veřejné osvětlení. Nové sloupy mají ctít historickou podobu pražských stožárů. Dvojramenné stožáry, zvané „Dům umělců“ jsou přesnými replikami dvojramenného stožáru z roku 1903, a sjednocují tak podobu trakčních sloupů od Křižovnické až po Výtoň, kde již historicky byly umístěny.

Jsou deset metrů vysoké a bohatě zdobené stylizovanými listy, nejen na patici, ale i na samotných ramenech nesoucích lampy. Právě z tohoto důvodu bývají tyto stožáry často používány k osvětlení širších, frekventovaných tříd a náměstí. Patice je vyrobena z větší části z šedé litiny a bude ještě dodatečně osazena.

Smutnou zprávou ale je, že součástí prací mělo být i rozšíření ostrůvku na Staroměstské. Tato zastávka je jedna z nejvytíženějších v rámci pražské památkové rezervace, kdy ji využije denně až 13 000 cestujících obousměrně. Zastávku Staroměstská obsluhuje až o 100 procent tramvajových spojů více, než tomu bylo před patnácti lety, a díky tomu se zvýšil obrat cestujících.

Jak je patrné z blízké zastávky Malostranská, která byla rozšířena stejným způsobem, jde o velmi funkční dočasné řešení do lokalit, kde se pánují významné stavební úpravy. Sami se přesvědčte na fotkách ZDE, jaké množství cestujících se tísní na úzkém nenormovém ostrůvku a přilehlém přechodu pro chodce. Často tak cestující skáčou pod kola aut v přilehlém jízdním pruhu nebo je za deště čeká sprcha z kaluží při těsném projetí automobilů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.