Scheinherr (Praha sobě): Na zastávce Staroměstská se budeme dál mačkat

09.05.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zastavení realizace projektu rozšíření tramvajového ostrůvku na zastávce pražské MHD Staroměstská

Scheinherr (Praha sobě): Na zastávce Staroměstská se budeme dál mačkat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Adam Scheinherr

Po desetidenní výluce se opět rozjely tramvaje po Smetanově nábřeží. Proběhla zde totiž částečná výměna sloupů na společné pro trakční vedení a pro veřejné osvětlení. Nové sloupy mají ctít historickou podobu pražských stožárů. Dvojramenné stožáry, zvané „Dům umělců“ jsou přesnými replikami dvojramenného stožáru z roku 1903, a sjednocují tak podobu trakčních sloupů od Křižovnické až po Výtoň, kde již historicky byly umístěny.

Jsou deset metrů vysoké a bohatě zdobené stylizovanými listy, nejen na patici, ale i na samotných ramenech nesoucích lampy. Právě z tohoto důvodu bývají tyto stožáry často používány k osvětlení širších, frekventovaných tříd a náměstí. Patice je vyrobena z větší části z šedé litiny a bude ještě dodatečně osazena.

Smutnou zprávou ale je, že součástí prací mělo být i rozšíření ostrůvku na Staroměstské. Tato zastávka je jedna z nejvytíženějších v rámci pražské památkové rezervace, kdy ji využije denně až 13 000 cestujících obousměrně. Zastávku Staroměstská obsluhuje až o 100 procent tramvajových spojů více, než tomu bylo před patnácti lety, a díky tomu se zvýšil obrat cestujících.

Jak je patrné z blízké zastávky Malostranská, která byla rozšířena stejným způsobem, jde o velmi funkční dočasné řešení do lokalit, kde se pánují významné stavební úpravy. Sami se přesvědčte na fotkách ZDE, jaké množství cestujících se tísní na úzkém nenormovém ostrůvku a přilehlém přechodu pro chodce. Často tak cestující skáčou pod kola aut v přilehlém jízdním pruhu nebo je za deště čeká sprcha z kaluží při těsném projetí automobilů.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28095 lidí

Abychom zajistili bezpečnost a komfort na zastávce, připravili jsme projekt, který získal ještě v minulém období veškerá potřebná povolení, souhlas MČ Praha 1, Policie, památkářů a všech dotčených. Úprava měla být architektonicky shodná, jako již realizované dočasné úpravy zastávek Hlavní nádraží (ul. Bolsanova) či Malostranská, a to do doby kompletní rekonstrukce Palachova náměstí. Nově měl být též přechod rozdělen na dvě části, a tím by se též zlepšilo pohodlí pro příchod a odchod na zastávku. Zároveň se měly odstranit nepotřebné části zábradlí v Kaprově ulici.

Všechny práce jsme zkoordinovali a realizace bývala mohla proběhnout za současné výluky nutné pro výměnu stožárů na Smetanově nábřeží. Práce totiž vyžadují buď výluku tramvají, anebo uzavírku pro auta. I to bylo připraveno a povoleno. Bohužel těsně před realizací byl ze strany nového náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba projekt pozastaven a odložen na neurčito. Prý na žádost radního Vojtěcha Ryvoly z MČ Praha 1.

Je vždycky velice smutné, když nové vedení zastavuje rozběhlé, připravené a zejména povolené projekty, do kterých se dalo hodně práce a úsilí, a obzvláště pak ty projekty, které zaručují větší bezpečnost pro nás všechny. Doufejme tedy, že přeci jen tento projekt jednou půjde do realizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…