Scheinherr (Praha sobě): Praha letos poskytne dotace na lávky či cyklostezky za 118 milionů korun

25.01.2022 13:05

Praha podporuje městské části v budování udržitelné dopravní infrastruktury.

Scheinherr (Praha sobě): Praha letos poskytne dotace na lávky či cyklostezky za 118 milionů korun
Foto: Hana Brožková
Popisek: Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy

Rada hl. m. Prahy podpořila poskytnutí účelových dotací v celkové výši asi 118 milionů korun pro městské části, které mají připravené projekty na budování dopravní infrastruktury v souladu s Plánem udržitelné mobility a Klimatickým plánem hl. m. Prahy. Podpořeno bude celkem deset městských částí. Vznikne například nová lávka v Praze 11 nebo se rozšíří cyklostezka v Praze 14. 

Hlavní město dlouhodobě podporuje aktivní městské části, které připravují na svém území projekty infrastruktury pro udržitelnou mobilitu. Mezi aktuálně schválenými projekty je připraveno k okamžité stavbě celkem 11 akcí, dvěma městským částem byly uděleny dotace na přípravu projektových dokumentací s očekávanou realizací v následujících letech.

„Podporou aktivní dopravy plníme to, co jsme Pražanům slíbili při schválení Plánu udržitelné mobility z května 2019. Dlouhodobá podpora cyklistické a pěší dopravy má pozitivní dopady na životní prostředí a zdraví místních a Praha se tomu snaží jít naproti. Podpořené projekty představují bezpečnou a pohodlnou infrastrukturu vhodnou pro každodenní dojíždění za prací i pro víkendovou rekreaci. Aktivní městské části jsou důležité pro rozvoj města. Rádi je proto podpoříme, když mají připravené projekty,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Klíčovou podpořenou investicí je výstavba a rekonstrukce dvou lávek pro pěší přes Opatovskou ulici na Jižním Městě. Kompletně zrekonstruována by měla být na základě projektu připraveného městskou částí Praha 11 tzv. Otíkova lávka, proslavená v kultovním filmu Vesničko má středisková. Navazuje přímo na východní vestibul stanice metra Háje a denně ji tak využijí tisíce lidí přestupující z metra na návazné autobusové spoje, ale i místní obyvatelé, kteří chtějí bezpečně překonat frekventovanou Opatovskou ulici. Lávka je dlouhodobě ve velmi špatném stavu a bez rekonstrukce by hrozilo její uzavření.

Zcela nová lávka pak vznikne přes ulici Opatovskou mezi poliklinikou a kulturním domem v místě již dříve zbořené lávky. Místní se tak opět dočkají bezpečného propojení, které jim zde od demolice původní konstrukce chybí.

Z dalších akcí bude podpořen například úsek celoměstsky významné drážní stezky A8 v Praze 14 propojující Žižkov s východem města nebo páteřní stezka A12 v Dalejském údolí. Praha také dlouhodobě spolupracuje s touto městskou částí na obnově historické poutní cesty Via Sancta mezi Prahou a Starou Boleslaví.

Metropole touto podporou pokračuje ve své dlouhodobé strategii komplexní podpory udržitelné dopravní infrastruktury dle schválených koncepčních dokumentů. Podmínkou je, aby projekty byly připraveny k zahájení realizace. Od roku 2019 bylo tímto způsobem podpořeno téměř 100 projektů městských částí. Vedle stezek pro pěší a cyklisty se s důrazem na zajištění kvalitních návazností jednalo například o projekty modernizace železniční infrastruktury nebo výstavby parkovišť P+R.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.