Scheinherr (Praha sobě): Pražané mu říkali „chodníček smrti”, ale to už neplatí

19.11.2019 4:37

Pěšky z Hlavního nádraží na metro A za pět minut. „Chodníček smrti“ je rozšířený, počet jízdních pruhů magistrály zůstal stejný.

Scheinherr (Praha sobě): Pražané mu říkali „chodníček smrti”, ale to už neplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Prahy Adam Scheinherr

Pražané i turisté mají od dnešního dne bezpečnou cestu na Vinohrady nebo pěšky na metro A. Místy jen 30 centimetrů široká obruba chodníku přiléhající k magistrále byla rozšířena na plnohodnotný chodník bez ubrání jízdních pruhů. Technická správa komunikací hl. m. Prahy dokončila stavbu dříve, předpokládaný termín dokončení prací byl konec listopadu.

„Pražané se místu naučili říkat „chodníček smrti”, ale tuhle přezdívku už nemusí dál používat. Chodník podél magistrály mezi Hlavním nádražím a Národním muzeem jsme rozšířili tak, aby se po něm dalo pohybovat bezpečně, důstojně a bez strachu o život. Chodník využívají místní pro cestu na Vinohrady i turisté, pro které doteď první setkání s Prahou začínalo procházkou s kufry těsně okolo projíždějících aut a autobusů. Neubrali jsme zároveň jediný jízdní pruh, jen se upravila jejich šířka,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Vybudováním chodníku mezi Hlavním nádražím a Vinohrady přispěla metropole k větší bezpečnosti, jelikož těmito místy v minulosti chodilo mnoho lidí. Ti ovšem svým jednáním ohrožovali nejen sebe, ale i řidiče. V nejužším místě má nový chodník 175 centimetrů, nejširší místo nově dosahuje ke třem metrům. Nová trasa pro pěší zároveň neovlivní plynulost automobilového provozu. Podařilo se i zachovat širší pravý pruh pro pohodlný a bezpečný průjezd autobusů a jiných větších vozidel.

„O zpřístupnění Hlavního nádraží z Vinohrad jsme usilovali řadu let. Proto jsem rád, že jsme konečně s městem Prahou našli společné řešení, které zajistí bezpečnost chodců a nijak neomezí plynulost silničního provozu,“ uvedl místostarosta Prahy 2 pro oblast dopravy, financí a investic Jan Korseska.

Stavba navazuje na rekonstrukci prostoru mezi Národním muzeem a jeho Novou budovou, celkově vyšla na 6 milionů korun. „Použili jsme zde stejnou dlažbu jako u muzejní oázy. Asfalt nahradila krásná žula z Mrákotína,“ dodal Adam Scheinherr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.