Schillerová (ANO): Chcete říct, že až trojnásobné zdražení elektřiny firmám nebude mít dopad na HDP?

25.10.2023 15:14

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 25. října 2023 k návrhu státního rozpočtu pro rok 2024

Schillerová (ANO): Chcete říct, že až trojnásobné zdražení elektřiny firmám nebude mít dopad na HDP?
Foto: Archiv AS
Popisek: Alena Schillerová (ANO)

Přece jenom ještě musím reagovat.

Já teď úplně odhlédnu s velkorysostí od toho, jak jste mi tady vyčítal kdysi jako ministryni 2,5 miliardy na digitální dani, to už je zapomenuto, odhlédnu od toho, že jste říkal před rokem, že čas nás rozsoudí s windfall tax, a víme, jak to dopadlo, ještě se to samozřejmě upřesní, ale nebude to to, co jste slibovali. Nechme to být.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

Vy tedy tvrdíte, pane ministře, že trojnásobné zdražení elektřiny, a já jenom chci připomenout, my jsme dneska jednali s Karlem Havlíčkem a s dalšími kolegy se zástupci odborového svazu Kovo, byli tam prostě zástupci asi 130 000 zaměstnanců, všechny průmyslové podniky zastřešují, prostě oni jsou zhrození a samozřejmě budou mít dnes za chvíli tiskovou konferenci a opravdu je to něco nemyslitelného, co jste na ty firmy naložili.

Ale vrátím se k rozpočtu, vy chcete tedy tady říct, že až trojnásobné zdražení elektřiny firmám nebude mít dopad na HDP a následně na příjmovou stranu rozpočtu? To znamená, když té firmě se zvýší náklady o stovky milionů korun, bude mít o stovky milionů nižší zisk, tak to nebude znamenat nižší daně? To opravdu myslíte vážně?

A na to se ptám. Na to se ptám. Protože nezlobte se, promiňte mi teď ten expresivnější výraz, ale řekl jste nesmysl. A já se ptám, proč jste si toto nenechal na tom mimořádném výboru pro rozpočtové prognózy posoudit, kdy jste si tam nechal posoudit těch 19 miliard, respektive 6.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.