Schillerová (ANO): Není žádné síly, která by nás zastavila

09.05.2022 9:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k úloze opozice v parlamentní demokracii

Schillerová (ANO): Není žádné síly, která by nás zastavila
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Dva dny a jednu noc trvalo jednání Poslanecké sněmovny, ve kterém se vládní koalice snažila silou prosadit některé, pro nás nepřijatelné zákony. Jak jinak než opět bez debaty s opozicí. Koalice původně naplánovala jednání na 4 dny a tři noci v naději, že opozici prostě udolá únavou. To, že udolá i řadové zaměstnance Sněmovny, je pro ně nejspíš už jen marginalita ve smyslu „když se kácí les, létají třísky“.

V zásadních věcech jsme vládu vždy podpořili, jako tomu bylo například v případě podpory Ukrajiny či pomoci uprchlíkům. Odmítáme ovšem podpořit zákony, které právě v této době, kdy občany drtí inflační spirála a v zemi je více než 300 tisíc nových zdravotních pojištěnců, jdou proti zájmům občanů, ale i proti zájmům uprchlíků.

Vadí nám, že se vláda chystá sebrat zdravotním pojišťovnám 14 miliard, přestože skončily v deficitu a budou se muset postarat o dalších 300 tisíc pojištěnců, kteří také potřebují kvalitní zdravotní péči. To je naprosto nezodpovědný přístup.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí

Je pro nás nepřijatelné, aby si občané, kteří jsou již nyní drceni cenami energií, rostoucích cen potravin, zboží a služeb, připláceli za zdravotní pojištění a jednou třeba ani neměli na své léky. Chtěli jsme s vládní koalicí diskutovat o valorizačním mechanismu, který zaručí, že se pojišťovnám nebudou platby snižovat.

To, že se nám nakonec podařilo sporné body odsunout a dojít ke společné dohodě, vnímám jako malé vítězství. Vláda musí pochopit smysl parlamentní demokracie a začít se s námi bavit. Chci věřit, že toto je začátek a koalice začne jednat tak, jak je to v parlamentní demokracii obvyklé. V opačném případě budeme dále bojovat i za cenu toho, že se budou konat další a další nekonečná jednání. Pokud je toto vládní strategie, tak říkám, že my jsme připraveni. Neudoláte nás, neumlčíte nás, a pokud se chcete někam posunout, veďte s opozicí demokratický dialog.

Chci připomenout, že opozice má v parlamentní demokracii plnit důležitou úlohu kontroly a kritiky vlády, nabízet alternativní řešení vládních kroků a já mohu slíbit, že hnutí ANO svoji úlohu splní. Není žádné síly, která by nás zastavila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.