Schillerová (ANO): Pan ministr Stanjura se k novele státního rozpočtu staví jako k cáru papíru

29.09.2022 11:27 | Komentář

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny 29. září 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 2022

Schillerová (ANO): Pan ministr Stanjura se k novele státního rozpočtu staví jako k cáru papíru
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Děkuji svému kolegovi, že mi dal přednost. Pane ministře, milé kolegyně, milí kolegové, dnešní projednávání druhého čtení novely rozpočtu na rok 2022 je pro mě, troufnu si říci, hořko kyselé. Asi tušíte, čím je tato moje nechuť způsobena. To, co sledujeme v posledním období od současné vládní pětikoalice, je totiž zcela zřejmý výsměch vůči všem zásadám rozpočtového procesu a posouváme se v rámci posledního období někam, kde jsme v novodobé historii zatím nikdy nebyli.

Tento týden prezentovaný návrh státního rozpočtu - a já vím, že se bavíme o novele 22, ale prostě si to nemohu odpustit - tento týden prezentovaný návrh státního rozpočtu na rok 2023, ve kterém si pan ministr Stanjura naprosto bez jakýchkoliv podkladů přičetl 150 miliard korun na příjmové straně, ve mně vyvolává silný pocit, že rozpočet je pro něj naprosto zbytný dokument, kam prostě nahází nějaká čísla a tím nejdůležitějším parametrem je, aby to konečné číslo vypadalo co možná nejlépe. Jsou to vlastně jen marketingová čísla, která žádný smysl nedávají, ale nikomu to nevadí, protože se ho stejně nechystají dodržovat.

V rámci logiky, kterou uplatňuje pan ministr Stanjura, by dnes mohl předložit novelu státního rozpočtu s nově vymyšlenou daní, například daň z komínů, daň z oken, nebo že zdaní nadnárodní korporace a výnos z těchto daní bude právě 330 miliard korun a tak by vlastně mohl předložit vyrovnaný rozpočet. Vyšlo by to úplně nastejno. Přístup a arogance, kterou sledujeme, je zcela bezprecedentní. Já se skutečně domnívám, že dnes se již pan ministr Stanjura pohybuje za hranou platné legislativy a porušuje zákon.

Ostatně to, že státní rozpočet je pro něho jenom cár papíru, nám dokázal již několikrát. Drtivá většina nových rozpočtových výdajů nesouvisí s dopady války na Ukrajině, jak se nám to pětikoalice snaží prezentovat. Když se podívám do střev novely rozpočtu na rok 2022, tak vidím aktualizace podškrtnutých výdajů, které panem ministrem nebyly kvantifikovány v dostatečné výši, protože v době předkládání jeho návrhu státního rozpočtu již věděl, že válka na Ukrajině mu bude vytvářet dýmovou clonu a že tyto aktualizace bude skrývat právě za tento konflikt.

Aktualizace nemocenského pojištění, podpor v nezaměstnanosti, příspěvků na podporu zaměstnání osob se zdravotním postižením, kompenzace slev na jízdné a tak dále a tak dále. Ty tam jednoznačně dělají položku přes 14 miliard korun. Shodli jsme se tady v rámci prvního čtení s panem ministrem Stanjurou, že kompenzace na pomoc Ukrajině v rámci uprchlické krize a podobně činí zhruba 22 miliard.

Současně ministr Stanjura slíbil podnikatelům pomoc, nebo vláda slíbila podnikatelům pomoc, pan ministr Síkela také, v řádu 30 miliard korun. Já se ptám - a určitě se bude ptát za chvíli i můj kolega Karel Havlíček, místopředseda Sněmovny - kde se tato pomoc nachází. Z mediálních informací vyplývá - a pan ministr mi to potvrdil i během naší diskuze v pořadu Události, komentáře v pondělí večer - že by měla být vyplacena ještě v roce 2022. To je jednoznačně správné.

My po této pomoci voláme již měsíce. Pokud nechceme, aby nám průmysl a soukromý sektor padly, musí vláda okamžitě přispěchat s pomocí. Ale kde jsou ty prostředky, kde jsou v tom rozpočtu? Já je v této novele nevidím. Takže bude schodek 330 miliard, nebo bude jiný a tak dále, plus třicet, takže 360? Pane ministře, prosím, já se ptám a věřím, že odpověď dostaneme. Kde je tato 30miliardová pomoc a kdy vlastně bude vyplacena? Proto stále říkám, že z rozpočtu děláte zbytečný cár papíru. Proč alespoň pro jednou nemůžete sestavit rozpočet férově? Férově k nám, k lidem, ale i k těm firmám, aby všichni věděli, na čem jsou.

Ostatně pan ministr Stanjura se k novele státního rozpočtu staví jako k cáru papíru nejenom z obsahového hlediska, ale také z hlediska procedurálního. Novelu státního rozpočtu požaduji a volám po ní - a řekla jsem to tady v rámci projednání rozpočtu na rok 2022, takže to už je několik měsíců - konkrétně už od momentu samotného předložení aktuálního platného státního rozpočtu. Jednak jsem upozorňovala na samotný fakt, že státní rozpočet je standardním zákonem a už od momentu přijetí tohoto zákona bylo zcela zřejmé, že nebude v jeho původní podobě dodržen. To je pro mě nepřijatelné. Zákony se mají, respektive musí, dodržovat.

Bohužel však jako bývalá ministryně financí musím také upozornit, že je zcela zřejmé, že je odkládána jakákoliv snaha o konsolidaci veřejných financí. Současná pětikoalice, byť se k ní zavazovala ve své předvolební rétorice, tak ji naprosto a zcela opustila. Novela státního rozpočtu na rok 2022 předkládá výdaje v bezprecedentní výši přesahující poprvé v historii naší země dva biliony korun českých. Ano, dnes se může zdát, že oproti návrhu na rok 2023, který byl prezentován v pondělí po schválení vládou, který obsahuje výdaje dva biliony 223 miliard korun, již tato výše nepůsobí tak šokujícím dojmem.

Ministr financí - a tomu já rozumím - musí bojovat za každou korunu, za každý milion, za každou miliardu. Pokud bych odpustila a byla velkorysá k této vládě, že novela neobsahuje žádnou snahu o konsolidaci veřejných financí, už je to neodpustitelné v návrhu rozpočtu 2023. Věřím, že se k tomu dostaneme velmi brzy, že rozpočet přijde na pořad jednání této Sněmovny.

Ale už teď chci připomenout, že vláda hovořila o snižování zaměstnanců ve veřejném sektoru před rokem. Ale v praxi to jde naprosto opačným směrem. Hovořila o digitalizaci a s ní souvisejícími úsporami. Ale nabízí se další. Nabízí se daně z neřesti na příjmové straně. Lepší a efektivnější výběr daní, což samozřejmě neznamená, že zruším EET. A tak bych tady mohla pokračovat a budu pokračovat, až budeme projednávat návrh rozpočtu na rok 2023. Jenom v kontextu to musím připomenout, protože to nejsou jenom moje slova, ale znova říkám, jsou to i slova Národní rozpočtové rady, která je prezentovala asi před 14 dny.

Ministr Stanjura se bohužel opírá jenom o zvýšený daňový výnos v důsledku hospodářského růstu a dynamické inflace. Připomínám, že tato vláda má v roce 2022 na příjmové straně díky inflaci navíc asi 127,4 miliardy korun oproti návrhu, který kdysi připravila naše vláda.

Samozřejmě je to inkaso DPH o 25 miliard, daň z příjmu právnických osob 9,2 miliardy, a tak bych to mohla vyjmenovávat, oblast pojistného na sociální zabezpečení, a tak dále. A samozřejmě i extrémní možnost navýšení dividend státních firem, ať už je to ČEZ, kde tato dividenda bude díky extrémně vysokým ziskům nejvyšší, ale jsou to také Státní lesy, státní podnik Lesy České republiky a další.

Bohužel současná pětikoalice stále ještě netuší, jak hospodárně nakládat s veřejnými financemi. Proto naše hnutí připravilo řadu pozměňovacích návrhů a já prosím a žádám poslance pětikoalice, pana ministra, aby skutečně našim návrhům naslouchali a zvážili jejich podporu. Jde o rozumné návrhy, které jsou vytvořené odborníky z konkrétních oblastí, a jejich cíl je nyní zcela zřejmý, a to pomoci českým domácnostem a firmám. Prezentovat tyto pozměňovací návrhy budou samozřejmě převážně jednotliví stínoví ministři naší stínové vlády, ale i další kolegové.

Vážení kolegové. Čeští občané se nacházejí ve zcela mimořádné situaci. Důvěra podnikatelů je v rámci konjunkturálních průzkumů pod svým dlouhodobým průměrem. Důvěra spotřebitelů je na svém historicky nejnižším bodě. Pesimismus spotřebitelů je extrémní. Téměř třetina domácností uvádí, že již dnes sotva vyjde se svými finančními prostředky. Naše pozměňovací návrhy směřují právě k těmto lidem, protože je naší povinností, jako poslanců, těmto lidem pomáhat. Děkuji vám. (Slabší potlesk z levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…