Schillerová (ANO): Pojďme jednat o stavu legislativní nouze, ať mají lidé peníze co nejrychleji

25.05.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vládnímu příspěvku na děti

Schillerová (ANO): Pojďme jednat o stavu legislativní nouze, ať mají lidé peníze co nejrychleji
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Vládní pomoc rodinám ve formě jednorázového příspěvku 5 000 Kč na dítě do 18 let byla ohlášena před měsícem a až nyní tu máme legislativní návrh. Kroky vlády jsou pomalé a hlavně nedostatečné. Záměr je to sice správný, ale postup špatný a nelogický.

Neustále se vládnoucí koalice ptáme:

  • Proč je stanovený strop na dítě, které nedovršilo k 1. 8. 2022 věku 18 let? Jasným příkladem jsou dva spolužáci z jedné lavice z maturitního ročníku. Jeden žije v úplné rodině s příjmem těsně pod hranicí toho limitu, a protože mu je ještě 17, tak na příspěvek nárok má. Druhému je čerstvě 18, žije pouze s jedním z rodičů, a ten má příjem 400 tisíc ročně. Ten na příspěvek nárok mít nebude. To přece nedává smysl.
  • Kdo příspěvek bude vyplácet? Ministr Jurečka tvrdil, že si nepřeje, aby příspěvek vyřizovaly Úřady práce. Pravda je ale taková, že moc jiných způsobů není, a samozřejmě to tak dopadne. Už nyní úřady práce kolabují a jsou pod ohromným náporem.
  • Jedná se o téměř plošnou pomoc, ale aby vláda mohla dál říkat, že nepomáhá plošně, tak způsobí ohromnou administrativní náročnost.
  • Souhlasím s automatickou výplatou rodinám s dětmi, které pobírají rodičovský příspěvek, ale těch je asi 271 tisíc. Co těch zbývajících asi 1,7 milionu? Kdy ty dostanou peníze?

Jsme připraveni na rychlé prosazení tohoto návrhu, ale s možností podat naše pozměňovací návrhy, kterými se pokusíme zákon opravit. Pojďme jednat o stavu legislativní nouze, ať mají lidé peníze co nejrychleji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…