Schillerová (ANO): Vláda Petra Fialy považuje lidi za hlupáky

01.08.2022 10:52 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k novelizaci státního rozpočtu

Schillerová (ANO): Vláda Petra Fialy považuje lidi za hlupáky
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Jak naivní. Schodek rozpočtu, jehož novelu vláda „rozpočtové nezodpovědnosti“ schválila, navyšuje ministr Stanjura o dalších 50 miliard korun. Mimochodem, takto si vláda upravuje „svá čísla“ jednotlivých rozpočtových položek, u kterých byly ve stávající verzi provedeny rychlé tupé škrty. Tyto škrty neměly nikdy oporu v realitě, za což jsme vládu tvrdě kritizovali. Byly tak neuvěřitelně hloupé, že je ministr Stanjura zřejmě stihl „vystřelit od boku“ rychleji, než si stačil vypít kafe.

Proč to tenkrát vláda vůbec dělala? Byla za tím jen urputná snaha, jak lidem namluvit, že jsou schopni navrhnout kvalitní rozpočet pro rok 2022 nižší, než byl náš návrh.

Takže naše země se nejprve snažila přežít 3 měsíce v rozpočtovém provizoriu a čekala, až si to ministr Stanjura ve své rozpočtové pokusné laboratoři vše ukuchtí, aby nakonec dostala něco, co jsem hned nazvala cárem papíru s imaginárními čísly. Škrt jedné miliardy hasičům, částky pro modernizaci hasičské techniky, je jedním nepatrným příkladem z mnoha. Ale velice aktuálním v těchto dnech, kdy vidíme důsledky stavu, když jedinou kvalifikací ministra je jeho schopnost vzít pravítko, červenou tužku a tupě škrtat.

Novelizací rozpočtu tak kabinet trumfne veškeré rozpočtové rekordy v historii naší země. Státní výdaje tak dosáhnou rekordní výše přes 2 biliony korun, se schodkem 330 miliard. A to i přesto, že díky inflaci vláda vybere o 127,2 miliard korun navíc. Oproti naší vládě v covidové krizi, nemá ta stávající omezenou ekonomiku, nejsou žádné uzávěry obchodů, továren, podniků a firem. A pokud vláda v energetické krizi nepomáhá, nemá takový rozpočet žádnou omluvu!

Z návrhu novely vyplývá jeden podstatný argument, že vláda není kompetentní a schopná udržet a konsolidovat finance. Celou dobu se vymlouvá na válku a s ní spojenou uprchlickou krizi. Posuďte sami oprávněnost těchto nářků. Na řešení uprchlické krize vláda vydá něco málo přes 22 miliard korun. Směšné, když navíc vezmeme v potaz, že se vláda dobrovolně a bez mrknutí oka vzdá 13 miliard zrušením EET. A aby dorovnala ztrátu příjmu z EET, tak jednoduše škrtne třeba 14 miliard na zdravotní pojištěnce. A to vše jen z ideologických důvodů, protože Babiš, Babiš a zase Babiš.
Ale fanatické ideologie se tato země nenají, lidé tím raketově rostoucí účty nezaplatí, milá vládo.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Z kabinetu Petra Fialy se tak stává rozpočtová kamikaze. Plánuje dosáhnout nejvyššího souhrnného schodku přes 1200 miliard korun a současně lidem ani firmám nepodává pomocnou ruku. Kam tyto obrovské peníze budou putovat, k jakému účelu budou použity, to nám „vláda nulové transparentnosti“ samozřejmě neprozradí. Pohádky Petra Fialy o pomoci lidem a firmám už by bohatě stačily na vydání knižní série, třeba s názvem „Z pohádky do pohádky“. Dle bruselského institutu Bruegel je totiž výše pomoci české vlády na předposledním místě, za námi je jen Dánsko, které má ovšem silný sociální systém. V pomoci je navíc započteno odpuštění DPH vládou Andreje Babiše na energie za měsíce listopad a prosinec, které jsem stihla ještě podepsat na konci roku 2021. Bez této naší pomoci by byla Česká republika na posledním místě se svojí nejasociálnější vládou v Evropě a s rekordním státním rozpočtem.

Rozpočet vlády neobsahuje nic koncepčního, neřeší žádnou pomoc, ale zároveň má astronomický schodek. Navíc v něm chybí investice a 14 miliard ve zdravotnictví atd atd. To vše obsahoval náš návrh rozpočtu, včetně rekordních investic v historii do infrastruktury, do rozvoje zdravotnictvi, do Hasičského záchraného sboru a dalších složek. Počítal také s navýšením mezd státních zaměstnanců.

Jak jsem již několikrát řekla, jsme černým svědomím této vlády. Ale to neznamená, že budeme jen přihlížet destrukci ekonomiky, životů lidí a likvidaci firem. Myslím, že vládě Petra Fialy bude brzy velice horko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.