Schwarz (KDU-ČSL): První "dáma“ ODS zfackovala zastupitele - exkurze do politické historie Prahy 2

01.03.2018 8:36

"Ke včerejšímu incidentu se hrdě hlásím….nebyl to zkrat.“ konstatuje první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija v článku, který přinesl včerejší TÝDEN cz. Co se konkrétně odehrálo na pondělním jednání zastupitelstva Prahy 2?

Schwarz (KDU-ČSL): První "dáma“ ODS zfackovala zastupitele - exkurze do politické historie Prahy 2
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

Pro neznalého poměrů na radnici Prahy 2 má článek jasné sdělení: zastupitel Dan Richter (OSB) se vyjádřil na mikrofon vulgárně na adresu místostarostky Michaely Mazancové (OSB), když ji označil za….ehm…pracovnici nejstaršího řemesla. Jeho kolega zastupitel Martin Jírovec (OSB) mu vylil na hlavu lahev minerálky a vše završila další místostarostka Alexandra Udženija (ODS), která dotyčnému sprosťákovi vrazila „výchovnou“ facku …. ano, asi takhle spokojeně my si na Praze 2 žijeme.

Trochu politické historie z Prahy 2

OSB – Občané za spokojené bydlení je plný název politického subjektu, jehož reprezentanti tvoří tři čtvrtiny účastníků oné pondělní předčasné pomlázky, leč i čtvrtý účastník (fackující "dáma") se na vzniku tohoto spolku aktivně podílel, byť nepřímo. Spolek OSB totiž vznikl v letech 2007-2009 a jeho členové se rekrutovali především z řad obecních nájemníků, nespokojených s tím, jak se městská část stará o zanedbané obecní domy, zatímco peníze z nájmů končí v černé díře megalomanských rekonstrukcí parků. Připomeňme si, že se jednalo o volební období, kdy nadpoloviční většinu v zastupitelstvu Prahy 2 měla ODS a v čele její oblastní organizace stála již tehdy Alexandra Udženija.

V roce 2010 dobyli bojovníci za spokojené bydlení s Richterem v čele radnici, a přestože skončili v opozici, začal pro ODS nepříjemný mazec v podobě rozkrytí několika korupčních kauz (půdní vestavby, PM Partners) doprovázených trestními oznámeními na předchozí vedení radnice (Udženija, Černochová a spol.)  Aktivní v tomto směru byli především zfackovaný Richter a „polévač“ Jírovec.

Politický zvrat v roce 2014

Tváří v tvář hroutícímu se dominantnímu postavení ODS na Praze 2 zvolilo její dvojkové vedení před dalšími komunálními volbami novou strategii. Ve spolku OSB byli vytipováni lidé, kterým byla přislíbena koaliční spolupráce po dalších volbách (Jaroslav Šolc, Michaela Mazancová) výměnou za „mlčení“. Byla zde ovšem zásadní podmínka: odstavení Dana Richtera. A tento požadavek byl splněn. Nepohodlný zastupitel byl v rámci zastupitelského klubu ostrakizován a vystaven značnému tlaku na své odstoupení. Dokonce došlo ze strany koalice i k určitému „vydírání“: když se vzdáš mandátu, zařadíme dům, kde bydlíš, na seznam domů k prodeji.

Začala padat vzájemná trestní oznámení členů OSB, policie na Praze 2 ale musela šetřit i dvě trestní oznámení Dana Richtera, týkající se podezření z machinací při stavebních zakázkách ze strany radnice.  

Co dodat na závěr? Tento blog nemá být v žádném případě pokusem ospravedlnit opakované vulgární chování zastupitele vůči své kolegyni, i když tentokrát alespoň nelétala jednacím sálem noční košile, kterou si paní místostarostka údajně zapomněla v Richterově posteli. Na jednání zastupitelstva rozhodně nepatří ani takovéto vulgarity, ani facky, byť se jedná o léta nastřádané emoce všech aktérů.,

Paní první místopředsedkyni ODS lze ale věřit jedno. Při pondělní fackované se z její strany evidentně nejednalo o zkrat. Zastupitel Richter leží první "dámě“ historicky v žaludku už skoro 10 let. Na rozdíl od svých kolegů ze spolku Občané za spokojené bydlení totiž nemlčí….

(Autor je členem Zastupitelstva MČ Praha 2 od roku 2010)

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace