Schwarzenberg (TOP 09): Generál Pavel? Proč by vojenské povolání mělo být překážkou?

10.11.2022 4:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k prezidentským volbám 2023.

Schwarzenberg (TOP 09): Generál Pavel? Proč by vojenské povolání mělo být překážkou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg převzal jedno z nejvyšších ukrajinských vyznamenání- Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy

Zdá se, že už máme kompletní seznam kandidátů do voleb na prezidenta České republiky. Jako poslední se do souboje přihlásil bývalý premiér Babiš. Přiznejme si, že v žádné jiné civilizované evropské zemi by si člověk, který čelí soudní obžalobě na hlavu státu kandidovat netroufl. V tomto jsme opravdu jedineční.

Vážným prezidentským kandidátem je Petr Pavel. Nejblbější důvod proti jeho kandidatuře, který jsem se nedávno dočetl je, že je voják. Stačí si vzpomenout například na prezidenta Eisenhowera, amerického generála, prezident De Gaulle byl generál francouzský, pamatuji si v padesátých letech v Rakousku prezidenta Körnera, který býval ještě c. k. generál a později byl velkou osobností sociální demokracie. Proč by vojenské povolání mělo být u nás překážkou pro kandidaturu mi ještě nikdo nevysvětlil. Zdá se také, že bývalý spolufrekventant školy vojenské rozvědky, který na něj útočí, je velice sporná osobnost. Je jasné, že komunistická minulost Petra Pavla v osmdesátých letech opravdu nebyla šťastná. Důležitější ale je, jestli o tom teď říká pravdu a jestli, a to se zdá, je opravdovým a poctivým bojovníkem za demokracii, právní stát a prozápadní směřování naší republiky.

Pak máme Danuši Nerudovou, sympatickou dámu a bývalou rektorku Mendelovy univerzity, což je jistě úctyhodné a svědčí to pro ni. A apeluje také na mé zelené instinkty. Nicméně zatím jsem od ní ještě neslyšel, proč by se vlastně chtěla stát naší prezidentkou.

Pavla Fischera znám dlouhá léta a patrně by byl dobrý prezident, nejsem si ale jist, jestli je dobrý kandidát. Některé jeho výroky jsou poněkud nešťastné a mám obavu, že mu v souboji o Hrad dosti uškodí.

Další kandidáti zřejmě soutěží jen pro soutěž samu a asi ani oni nepředpokládají, že by mohli být zvoleni. 

Uvidíme, co přinese ostrá volební kampaň a samozřejmě, překvapení jsou vždy možná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…