Seďa (ČSSD): ANO, bude líp. Ale pro koho…

27.09.2016 12:58

Běží předvolební kampaň a řada politiků a politických stran nabízí modré z nebe. Proto je někdy důležité připomenout fakta.

Seďa (ČSSD): ANO, bude líp. Ale pro koho…
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Když jsem se začetl do programu politického hnutí ANO 2011, určených do krajských voleb, zaujala mě pasáž, týkající se zdravotnictví. Zejména proto, že toto hnutí je sice proti plošné privatizaci krajských či městských nemocnic a poliklinik, ale samotnou privatizaci nevylučuje. A právě v této souvislosti chci připomenout některé skutečnosti, které nasvědčují o falešnosti některých politik tohoto politického hnutí.

Není veřejnosti neznámo, že ministr financí často kritizuje české zdravotnictví z pohledu korupce, netransparentnosti či neefektivity hospodaření. V řadě jeho názorů bych mohl souhlasit, ovšem z pohledu veřejné služby, což zdravotnictví je, nemohu. Prostě proto, že ve zdravotní péči existují obory či nemoci, které jsou finančně velmi nákladné, že síť nemocnic je řešena s ohledem na kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro všechny pacienty a že se nemůžeme na tuto veřejnou službu dívat optikou podnikatele a podnikání za účelem zisku.

Připomenu i neustálou kritiku ministra zdravotnictví Němečka ze strany A. Babiše, odpor ANO 2011 k zákonu o neziskových nemocnicích či k navýšení úhrad za státní pojištěnce.

Investiční fond Hartenberg, vlastněný A.Babišem, investuje peníze za účelem zisku do zdravotnictví, naposledy koupil polikliniku Modřany, která zajišťuje zdravotní péči pro téměř 60 000 občanů Prahy. Taktéž odvolání ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny a předsedkyně její správní rady úředníky z řad ministerstev ovládaných hnutím ANO 2011, ukazuje na pokus ovládat nejen poskytovatele zdravotní péče, ale i pojišťovny, které tuto péči hradí.

 A když jsme u „plnění“ si předvolebních slibů tohoto hnutí, připomenu, že ve Středočeském kraji se uchází o post hejtmanky kandidátka ANO 2011, která se jakožto bývalá členka ODS podílela na privatizaci středočeských krajských nemocnic. Nyní hlásá kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Obdobně kandidátka na hejtmanku ve Zlínském kraji kritizuje zadlužení krajské Baťovi nemocnice ve Zlíně a zejména kritizuje pomoc zřizovatele této nemocnici. Zřejmě bylo záměrem poslat zlínskou nemocnici do konkurzu, kde by ji mohl investiční fond pana Babiše výhodně nakoupit. Proto se vracím k heslu Ano, bude líp. Pro jistotu dodáván: Ale pro koho…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…