Seďa (ČSSD): Být papežtějí než papež je nahrávka na smeč

18.02.2020 8:36

Komentář na facebookovém profiu k vývozu zbraní do zemí, které představují bezpečnostní riziko

Seďa (ČSSD): Být papežtějí než papež je nahrávka na smeč
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Obecně lze říci, že zbraně i jejich prodej jdou proti humánním cílům. Přesto pokud existují armády a bezpečnostní sbory, bude třeba je vyzbrojovat. Opravdu nepochopím, proč EU nemá stejná pravidla pro embarga na vývoz zbraní a proč nekontroluje re-export těchto zbraňových systémů.

Vývozní licence jsou jedním z nástrojů, jak regulovat vývoz zbraní a střeliva do zemí, které jsou nestabilní a jsou na černé listině RB OSN. Pokud tohle fungovalo, pak žádný problém neexistuje. Přesto řada zemí EU, RF či USA vyváží své zbraně i do těchto teritorií, které znamenají bezpečnostní riziko. Způsob je buď re-export ze země, na kterou byla udělena vývozní licence, a pak z této země nelegálně či pololegálně vývoz do zemí s embargem. Druhou možností je prodej firmě z bezproblémové země, a ta pak opět prodá zbraně jiné firmě z problémových zemí.

Já mám zkušenosti, že i řada zemí EU administrativně brání vývozu českých zbraní přes jejich území. Bylo to v minulosti Polsko, Německo či Francie, protože zdržovací taktika umožnila prodej zbraní národním výrobcům.

Tohle by mělo řešit MZV a MPO, které vývozní licence udělují či se k ním vyjadřují. Být papežtějí než papež je nahrávka na smeč výrobcům a exportérům z jiných zemí. Rozhodně to však nesníží vývoz zbraní. Naopak v minulém roce byl vývoz zbraní ve světě nejvyšší za posledních deset let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…