Seďa (ČSSD): Co čeká novou vládu po parlamentních volbách

23.05.2021 9:32

Politické strany začínají představovat své politické programy, ale nechtějí říkat pravdu, jak budou řešit obrovské zadlužení a zejména skutečné problémy České republiky a jejich občanů. Prostě se populisticky bojí před volbami rozkrýt politické karty

Seďa (ČSSD): Co čeká novou vládu po parlamentních volbách
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Je s podivem, že politické strany a hnutí nepropagují své „recepty“ na řešení problémů, které naši občané a naše země má, a které budou muset zvolení poslanci a zejména nová vláda řešit.

Ale je také možné, že nepředstavování těchto návrhů má svůj důvod a tím je právě výsledek ve volbách. Vždyť který politik a politická strana má tolik odvahy říkat veřejnosti pravdu.

Dnes je všem jasné, že společenská, politická a ekonomická situace po covidu bude jiná než před ním. Nicméně existují politici, kteří si tohle nepřipouštějí a hodlají dál propagovat kapitalismus „levné práce“ a malé efektivity státní a veřejné správy. Proto se spíše zaměřují na „svá“ řešení obrovského zadlužení, které vzniklo nejen z covidu, ale i z populismu současné politické reprezentace, ať již vládní či opoziční.

Takže na co by se měla zaměřit budoucí vláda a které kroky by pomohly ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky. Předně to chce racionalizovat státní agendu, provést procesní audity a zjednodušit legislativu. Velký tlak musí být na funkční digitalizaci státní správy. A nedílnou součástí bude muset být tvorba nového rozpočtu na rok 2023, nově postaveného na výsledcích auditů, analýze dat, reformě daňového systému a na reálných finančních požadavcích jednotlivých resortů.

Druhým úkolem nové vládní garnitury je podpora přeměny hospodářství, postavené na nízkých mzdách a na výrobě s nízkou přidanou hodnotou, na moderní ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou a s využitím potenciálu rozvoje. Jako jsou IT technologie, zelená ekonomika, nanotechnologie, robotizace, podpora výzkumu, vývoje a inovací, podpora startupů subvencemi a snížení administrativní zátěže podnikatelů a firem. K tmu je třeba, aby aplikace výzkumu byly prováděny českými firmami a v naší zemi.

Třetím úkolem, spíše zahraničně politickým, musí být jasná strategie hájení českých národních zájmů, strategie země v rámci Evropské unie a větší zakotvení České republiky v Evropě. A rozhodně podporovat diplomatická řešení bezpečnostních problémů a podporovat široce pojatou azimutovou ekonomickou diplomacii. Nejen s našimi sousedními státy či partnery v EU a v NATO, ale i s ostatními státy světa.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.