Seďa (ČSSD): Dva pohledy k blížícím se parlamentním volbám

23.03.2021 17:36

Coronakrize má nejen negativní dopady na životy, zdraví, psychiku lidí či na ekonomiku a na státní a veřejné rozpočty. Coronakrize může změnit naše hospodářství a odklonit jej od "levné práce" k high-technologiím a celkové modernizaci společnosti.

Seďa (ČSSD): Dva pohledy k blížícím se parlamentním volbám
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Naše společnost, tak jako celá Evropa i svět, dnes řeší problém s coronavirem. Pandemie a přijatá opatření brzdí ekonomiku a omezují práva občanů.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8164 lidí

Zároveň tato doba umožňuje nové pohledy na podnikání, komunikaci či na služby a zároveň odhaluje řadu současných společenských problémů. Například špatnou připravenost státu na krizové situace, obrovskou byrokratickou a administrativní zátěž vyvolávající alibismus a nezodpovědnost a též neschopnost zajistit dostatečně rychle a v dobré kvalitě prostředky v boji proti Covid-19.

Covid-19 taktéž představuje jistý druh viru nerovnosti, což se ukazuje na chodu jednotlivých domácností, na možnostech řešit zdravotní, sociální a psychické problémy občanů. A to přesto, že úspory rodin vzrostly. Nicméně většina občanů si musí dnes na ně sáhnout. Rozdíly ve společnosti se prohlubují, tak jako se prohlubuje na jedné straně strach z budoucnosti a na straně druhé se zvyšuje nenávist a naštvanost široké veřejnosti. K tomu již strážkyně státní pokladny a zdravotní pojišťovny upozorňují na vyprazdňující se měšec veřejných financí.

Proto by jeden pohled na blížící se volby měl zahrnovat návrhy jednotlivých politických stran na konkrétní řešení dluhové krize a na stabilizaci státního a veřejných rozpočtů. Právě tyto návrhy by mohly odhalit pravdu o tom, kteří politici hájí čí zájmy a co lze od nich očekávat. Dnes se média předhánějí v politizaci coronaviru, v ovlivňování veřejnosti cinknutými průzkumy veřejného mínění či preferováním konkrétních politiků pravicové opozice. Naše země má hodně problémů, které je třeba řešit a které se po pandemii projeví ve vší nahotě.

Druhý pohled by měl směřovat obecně na budoucnost naší společnosti jako celku. Pandemie by totiž mohla být i velkou příležitostí změnit charakter naší ekonomiky ve prospěch zvýšení konkurenceschopnosti, digitalizace, robotizace a inovací. Tak jako být příležitostí k posílení její lokální povahy či k podpoře větší míry solidarity a spravedlnosti v naší společnosti. Ale zejména by měla umožnit odklon z ekonomiky „levné práce“ k hi-tech technologiím.

Politici nemají odvahu přijít s rozumnou a spravedlivou penzijní reformou, s pozitivními změnami v sociálním systému či s redukcí vysoké administrativní zátěže.

Sociální demokracie v současné době pracuje na moderním a společensky přijatelném dlouhodobém volebním programu, který má reagovat na řešení současných problémů dneška. Na rozdíl od populistů a pravicové opozice má i jasný pohled na řešení dluhové brzdy, která nás brzy čeká, a na stabilizaci státního a veřejných rozpočtů, včetně zajištění kvalitních a dostupných veřejných služeb. A to z pohledu obhajoby zájmů drtivé většiny občanů ČR.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.