Seďa (ČSSD): O čem hovoří výsledky voleb do Evropského parlamentu

27.05.2014 12:37

Mnozí komentátoři, politici a politologové se snaží přečíst volební výsledky jednotlivých stran do Evropského parlamentu. Jejich hodnocení má často subjektivní charakter, obvykle přikrášlený tím či oním pohledem na Evropskou unii jako celek. Je zajímavé, že si prozatím nikdo nedal práci analyzovat výsledky voleb do EP s výsledky předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Já jsem si tu práci dal a porovnal jsem nejen výsledky za celou Českou republiku, ale i za Zlínský kraj a v některých větších městech tohoto kraje.

Seďa (ČSSD): O čem hovoří výsledky voleb do Evropského parlamentu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Pokud v roce 2013 byla celková volební účast 59,48 % a letos dosáhla toliko 18,20%, pak není divu, že se to odrazilo v celkovém výsledku za celou Českou republiku. Z tohoto pohledu nejvíce ztratily levicové strany, jejichž voliči mají vůči Evropské unii ambivalentní vztah a volby do EP nepovažují za důležité. Na to nejvíce doplatila ČSSD se ztrátou 6,28%, následována KSČM (ztráta 3,93%), Úsvitem přímé demokracie T.Okamury (ztráta 3,76%). Ale v porovnání s parlamentními volbami ztratilo i hnutí ANO 2011 (ztráta 2,52%) a ODS (ztráta 0,05%). Naproti tomu nejúspěšnější stranou z pohledu srovnání byla TOP 09 se ziskem plus 3,96% a za ní v závěsu KDU-ČSL, která získala v tomto srovnání navíc 3,17%.

Tato porovnání se nicméně liší kraj od kraje či město od města. Pokud vezmu za příklad Zlínský kraj, ve kterém je Lidová strana velmi silná a kde Úsvit dosáhl v roce 2014 vysoké voličské podpory, nejvyšší ztrátu z těchto dvou voleb obdrželo právě toto hnutí. A to ve výši 6,01%, následuje opět ČSSD se ztrátou 4,20%, dále KSCM (ztráta 3,46%) a ANO 2011 (ztráta 3,02%). Naopak vítězem se stala KDU-ČSL s nárůstem o 9,45%, za ní následuje TOP 09 s plus 0,77% a ODS s plus 0,10%. Nicméně rozdíly jsou i mezi jednotlivými okresy v kraji. Největší zisk mají Lidovci v tradičně nejsilnějším okrese Uherské Hradiště, kde posílili o 11,42%, naproti tomu nejmenší nárůst získali na okrese Zlín ve výši 8,52%. TOP 09 obdržela v jednotlivých okresech plus od 2,11% (okres Vsetín) po plus 0,30% (okres Kroměříž).

Naproti tomu ČSSD zaznamenala nejvyšší propad na Uherskohradišťsku (6,59%) a nejnižší propad na Kroměřížsku (1,23%). Tady je ovšem nutno připomenout, že dvojkou na kandidátce do EP byla rodačka z Kroměříže O.Sehnalová, což se mimo jiné odrazilo i ve výsledku ČSSD v tomto městě, kde ČSSD dokonce získala navíc oproti roku 2014 5,75%.

Opět v jednotlivých okresech zaznamenalo propad hnutí Úsvit, které ztratilo od 5,11% na Vsetínsku po 6,40% na Kroměřížsku. Taktéž KSČM ztratila od 0,75% (Vsetínsko) po 4,14% ( Uherskohradišťsko). Podobně ztratilo i hnutí ANO 2011, a to od 1,23% na Zlínsku po 4,79% na Kroměřížsku. A také ODS potvrdila snižující se podporu, když ztratila od 0,01% (Kroměřížsko) po 1,08% (Vsetínsko).

Z těchto srovnání lze vyvodit dva závěry. Levicoví voliči a protestní hlasy z roku 2014 nepřikládali význam volbám do EP. Jsou zároveň méně disciplinovaní než voliči pravice. Naproti tomu nejdisciplinovanějšími voliči a zároveň výraznými podporovateli Evropské unie jsou voliči TOP 09 a KDU-ČSL. Ti totiž nejen přišli k volbám, ale zároveň podpořili eurooptimistické politické strany. Zároveň se ukázalo, že existují rozdíly mezi oficiální politikou ČSSD podporující další integraci EU a názory jejích voličů, kteří jsou vůči EU daleko více kritičtí. Naproti tomu euroskepse politiky ODS odradila část jejich voličů, kteří jsou spíše zastánci Evropské unie i zavedení společné měny. To, co je pozitivní na výsledku proběhlých voleb je posílení počtu poslanců Evropského parlamentu pro podporu EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…