Seďa (ČSSD): Politické deklarace obranyschopnost naší země nezvýší

22.02.2018 9:40

Jistě se shodneme, že zajištění obrany je jedním z nejdůležitějších úkolů státu. Proto je třeba nejenom spoléhat na článek 5 Washingtonské smlouvy, ale je třeba plnit i článek 3 téže smlouvy.

Seďa (ČSSD): Politické deklarace obranyschopnost naší země nezvýší
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Dnes již nemám tolik informací z dění v naší armádě, ale informace z Velitelského shromáždění k vyhodnocení výcvikového roku 2017 mě moc nepovzbudily. Jediné s čím souhlasím je skutečnost, že naši vojáci nám v zahraničních misích ostudu nedělají, právě naopak jsou výkladní skříní naší armády. Rozhodně však politické deklarace, které pronesli paní ministryně obrany či předseda vlády obranyschopnost naší země nezvýší.

Paní ministryně hovoří o tom, že Armáda ČR je jednou z nejkvalitnějších armád. Nevím, kolik vojenských jednotek viděla, ale pokud můžeme být na něco hrdí, tak na profesionální vojáky. Těm totiž často scházejí základní věci výstroje a výzbroje. A když jedou do zahraničí, tak si za své raději kupují bojové doplňky sami. O tom, že modernizace naší armády jde velmi pomalu, hovořila i paní ministryně, ale otázkou je, zda přehodnotí základní priority armády. Rozhodně však nezachrání přešlapování na místě, kterého se dopustil její předchůdce. A opravdu to není pouze o finančním rámci, jako spíše o plánování a dodržování plánu.

Vzpomínám si, že jsem kritizoval Koncepci výstavby Armády České republiky, která nebyla důkladně projednána v garančním výboru před schválením vládou. Posléze se ukázalo, že vlastně neplatí a to nejen proto, že schází 65 miliard korun n potřebné dlouhodobé modernizační programy. KVAČR přestal platit, protože se najednou změnily priority pro jednotlivé vojenské akvizice. To přece odporuje základům dlouhodobého a střednědobého plánování, a to nejen v naší armádě.

Samostatnou věcí jsou nábory. Je chvályhodné, že armáda nabrala v minulém roce 2174 nových rekrutů. Problémem ovšem je, že téměř stejný počet vojáků z armády odešlo. Proto také naplněnost naší armády je v průměru toliko 83%. Zároveň se nehovoří, že některé útvary nedosahují ani 70 procentní naplněnosti. Přes všechnu snahu i nový zákon se nedaří razantně zvyšovat počet příslušníků aktivních záloh. Právě v personální oblasti by paní ministryně měla přidat a měla by se zaměřit na nešvary v neprodlužování vojenských závazků apod.

Opravdu mě mrzelo, že na rozdíl od minulých let se velitelského shromáždění nezúčastnil prezident republiky. Ten by měl tlačit na současnou vládu, aby řešila konkrétní problémy naší armády a zajistila postupné navyšování rozpočtu kapitoly 307. Prezentace ozbrojených sil v rámci oslav 100, výročí založení samostatného československého státu je sice jeden ze zajímavých úkolů naší armády v tomto roce. Ale mě, jako daňového poplatníka by spíše zajímaly schopnosti AČR a jejich zvyšování pro zajištění obranyschopnosti naší země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…