Seďa (ČSSD): Pomoc mladým a mezigenerační solidarita

27.09.2018 21:34

Nejen negativní demografický vývoj či odchody mladých z Uherského Hradiště ohrožují budoucí vývoj našeho města. Ale oba problémy je nutno řešit okamžitě. Jakékoliv další otálení se odrazí na obyvatelích města. Je třeba našim spoluobčanům pomoci.

Seďa (ČSSD): Pomoc mladým a mezigenerační solidarita
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Pro město je alarmujícím problémem snižování počtu obyvatel a stárnutí populace. Příčinou je odchod mladých spoluobčanů za prací a za bydlením, které je v Uherském Hradišti vysoce nákladné. A stárnutí obyvatel si vyžaduje zlepšení veřejných služeb, zejména v oblasti sociálních věcí a zdravotnictví. Proto je důležité podporovat soudržnost města a mezigenerační solidaritu, a to na všech úrovních. Jedním z příkladů je i složení kandidátní listiny sociální demokracie, kde jsou zastoupeny různé věkové a profesní skupiny.

Jedinou cestou, jak zlepšit situaci mladých, je podpora dostupného bydlení formou výstavby městských bytů, včetně sociálních bytů a bytů pro seniory. V Uherském Hradišti se staví, ale ceny bytů jsou nad možnostmi výdělků v našem regionu. Problém vylidňování města souvisí i s nedostatkem odpovídajícího zaměstnání pro vysokoškolsky vzdělané spoluobčany. Je třeba posílit dětské skupiny a mikro jesle a počet míst v MŠ. Zároveň je třeba zvýhodnit občany města před nájemníky, kteří nemají trvalý pobyt v Uherském Hradišti.

Chce to bezplatné poradenství při směnách městských bytů, aby se uvolnily větší byty pro mladá manželství. Je třeba nastavit podmínky developerům, aby pomohli městu získat nové městské byty. A z pohledu demografického vývoje bude třeba vybudovat nové kapacity pro seniory či zdravotné postižené, včetně podpory výstavby hospice. Ten v našem regionu a v našem městě schází. V rámci soudržnosti chceme otevřít komunitní centrum, kde se budou moci setkávat různé generace a předávat své zkušenosti. Budeme nadále podporovat Univerzitu třetího věku a budeme podporovat finanční a počítačovou gramotnost starších.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…