Seďa (ČSSD): Předvolební kolotoč se roztáčí

15.08.2013 13:15

Dnešní politická krize uspokojila snad jen české novináře, kteří by jinak v horkých prázdninových dnech marně hledali dostatek témat.

Seďa (ČSSD): Předvolební kolotoč se roztáčí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Přes původní snahu ČSSD rozpustit poslaneckou sněmovnu, kterou jako kafemlejnek omílaná stojedničková koalice nejprve shodila ze stolu, aby pak při hlasování o důvěře Rusnokově kabinetu ukázala svoji pravou tvář. Pokud se dodrží psaná i verbálně deklarovaná předsevzetí o rozpuštění sněmovny, pak by se koncem srpna rozeběhl předvolební kolotoč, letos s omezeným časovým průběhem.

Jednotlivé politické strany a hnutí, která se hodlají utkat o poslanecké mandáty již deklarují své cíle i strategii. Od zdržovací pozice ODS, přes poněkud křečovitou polohu TOP 09 až po značně schizofrenní počínání Věcí veřejných. To KSČM již má jasno nejen se strategií, ale i co se kandidátních listin týče. Sociální demokraté v přípravě voleb finišují a jako favorit voleb to z pohledu českých pravicových médií nebudou mít lehké. Kromě parlamentních stran budou usilovat o přízeň voličů i KDU-ČSL, SPOZ s podporou vlády a pana prezidenta, hnutí ANO 2011 s miliony od podnikatele A.Babiše a Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury.

Zřejmý scénář je nasnadě. Média dají v předvolební kampani velký prostor SPOZ a ANO 2011, aby tím zhoršily volební výsledek ČSSD. Přitom budou opět spoléhat na naštvanost voličů na současné parlamentní strany a na jejich chuť vyslat do sněmovny nové tváře. Problémem těchto nových formací je nejen jejich politická nečitelnost a značný populismus,ale i velká nezkušenost jejich členů a kandidátů. Proto je snahou nabírat přeběhlíky z jiných a zavedených politických stran, za každou cenu se vymezovat vůči svých politickým protivníkům a tak jak tomu bylo u VV, vykuchávat to nejlepší z volebních programů té které politické strany.

ČSSD je nejstarší politickou stranou v České republice, která jediná může přinést pozitivní změnu v naší zemi. Volební program i celá její politika vychází z osvědčené a praxí prověřené sociálně demokratické vize společnosti. Vlády pod vedením sociálních demokratů dokázaly, že umí řešit aktuální problémy občanů. Strana má také dostatek kvalitních kandidátů i připravených odborníků do exekutivy. Proto ČSSD usiluje o znovuobnovení důvěry široké veřejnosti vůči politickým stranám v zemi. Její snahou je ukázat pozitivní variantu řešení každodenních problémů dneška, jako je vysoká nezaměstnanost, nízký hospodářský růst a oslabená konkurenceschopnost našich výrobků, nedostatek financí na zdravotní péči či sociální služby.

Předvolební kolotoč se roztáčí a mnoho času na přesvědčení voličů nebude mít žádná z kandidujících politických stran či hnutí. Pro občana voliče je však důležitá i politická značka a doposud získaná zkušenost z politického jednání jednotlivých politiků. ČSSD hodlá napravit chyby pravicových vlád, které tuto zemi dlouhých sedm let spravovaly. Má k tomu všechny předpoklady. K dosažení tohoto úkolu ovšem potřebuje důvěru občanů. Bez ní se ani kvalitní a reálný program prostě prosadit nedá. Proto nejdůležitějším tématem nadcházející předvolební kampaně bude obnovení důvěry v politiku a v její demokratické hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy