Seďa (ČSSD): Problémy obranyschopnosti nevyřeší jedno volební období

31.03.2016 7:34

Řada odborníků, komentátorů i politiků se v posledním období začala zajímat obranyschopností země a stavem naší armády. Dalo by se zvolat konečně, přesto dlouhotrvající problémy nebudeme schopni vyřešit okamžitě.

Seďa (ČSSD): Problémy obranyschopnosti nevyřeší jedno volební období
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Koncepce výstavby Armády České republiky do roku 2025 stanovuje rozsah a způsob výstavby schopností armády a jejích jednotek nezbytných ke splnění úkolů a závazků daných ústavním pořádkem, zákony a strategickými dokumenty. A je zřejmé, že tato koncepce vychází z predikce možného vývoje bezpečnostního prostředí a také z odhadovaných finančních možností rozpočtové kapitoly 307 státního rozpočtu. Připomenu závazek současné vládní koalice na postupné navyšování armádního rozpočtu na 1,4% HDP do roku 2020, což je pozitivní signál obratu v pojímání zabezpečení obrany ČR v dlouhodobém horizontu.

Personální nenaplněnost armády, snižování schopností i podcenění českého příspěvku v rámci spojenecké kolektivní obrany ukázalo na současné nedostatky, které začaly vznikat po roce 2006. Ministerstvo obrany je politicky odpovědné za přípravu obrany státu proti vnějším hrozbám, proto byla v poslední době novelizována branná legislativa. Ale nejde pouze o výši rozpočtu, ale i o výši investic, která by se měla každoročně pohybovat ve výši 20% nebo o efektivnosti vlastních výdajů. Nejde ani tak o složitost zákona o veřejných zakázkách, ale spíše o celý akviziční proces, včetně nastavení priorit a provázanosti dlouhodobé koncepce modernizace se střednědobými plány. A nelze zapomínat na udržitelnost bojové techniky či zbraňových systémů po celou dobu jejich životnosti.

Tíha zajištění obranyschopnosti leží na celé vládě

A z tohoto pohledu obranyschopnost země nelze vyřešit za jedno funkční období, ani nesmyslným navýšením rozpočtu, například na úroveň doporučovaných 2% HDP. Prostě proto, že na tuto částku není ani ministerstvo, ani armáda připravena. A to nejen z pohledu parlamentu a vlády, ale ani z pohledu řadového občana a jeho spoluodpovědnosti za zajištění obrany země. Řešením není také snížení vojensko - politických ambicí, neustálé posouvání dosažení cílových operačních schopností či změny struktury velení ozbrojených sil. Co nám pomůže nejlepší technika, když pro ni nemáme munici a především odborně zdatný a vycvičený personál. Dalším problémem je i současná struktura obranného a bezpečnostního průmyslu a jeho zapojení do vojenských akvizic.

Tíha zajištění obranyschopnosti ČR neleží pouze na jednom ministerstvu, ale na celé vládě a troufám si tvrdit, že leží i na celé politické reprezentaci země, opozici nevyjímaje. Ano, je důležité, že se započalo řešit dlouhodobé podfinancování resortu obrany, nicméně problémy ozbrojených sil nevyřeší jedna vláda či jedno volební období. Vždyť i závazek na zvyšování kapitoly MO překračuje horizont současného funkčního období. To, co je podstatné, je uvědomění si potřebnosti zajištění bezpečnosti, nejen jako priority pro politickou reprezentaci, ale i pro širokou veřejnost. Je potřebné, aby si česká armáda uchovávala vysokou důvěryhodnost občanů. Nicméně stejně potřebná je i kontrola AČR parlamentem a celou společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

23:08 Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech