Seďa (ČSSD): ÚSTR - bič pravice a nástroj antikomunismu

23.08.2013 5:29

Dnes opět pravice mobilizuje za ochranu demokracie a v boji proti návratu komunistů k moci. Přitom je to právě česká pravice, které vyhovuje mít na levé straně politického spektra silnou KSČM, protože ta „oslabuje“ volební výsledek sociálních demokratů.

Seďa (ČSSD): ÚSTR - bič pravice a nástroj antikomunismu
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Možná si všichni pamatují, že v průběhu legislativního procesu zákona č.181/2007 Sb,. kterým se vytvářel Ústav pro studium totalitních režimů, sociální demokracie upozorňovala na možnost zneužití tohoto ústavu v politickém boji. V té době vládla zemi pravice, která měla většinu v Senátu a proto také je ÚSTR plně pod jeho kontrolou. Pravice při jeho vzniku neprotestovala, že vedení úřadu obsadila svými lidmi, zejména antikomunisty a že potlačila historický a výzkumný potenciál tohoto úřadu.

V preambuli zákona se totiž jasně hovoří o tom, že ÚSTR má zkoumat důsledky činnosti zločineckých organizací založených na komunistické a nacistické ideologii, které v letech 1938-1945 a 1948-1989 prosazovaly potlačování  lidských práv a odmítaly principy demokratického státu. To, že se úřad doposud zabýval převážně obdobím let 1948-1989 je nabíledni a ukazuje na postupné zneužívání úřadu k politickému boji v naší zemi.Dnes opět pravice mobilizuje za ochranu demokracie a v boji proti návratu komunistů k moci.

Přitom je to právě česká pravice, které vyhovuje mít na levé straně politického spektra silnou KSČM, protože ta „oslabuje“ volební výsledek sociálních demokratů.

Je jen dobře, že se vyčistil pravicí zamořený vzduch uvnitř ÚSTR a že se nastavily jasná pravidla hospodaření i jeho vědecké činnosti. Útoky na vedení tohoto úřadu, vedené současnou pravicí i pravicovými novináři, pouze ukazují jejich pojetí demokracie. Buď bude po našem, nebo je vše špatně a ohrožuje to „naše“ pojetí demokracie. Přitom vykladačem historie by nikdy neměli být politici (to se děje právě v totalitních režimech), ale pouze historici na základě jejich odpovědného a odborně zpracovaného vědeckého bádání.

A práce zaměstnanců ÚSTR by měla zachycovat celé vymezené období totality a nikoliv předem vybrané její části, vhodné v daném okamžiku pro tu kterou politickou stranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…