Seďa (SOCDEM): Co je horší? Politický či ekonomický oligopol?

10.01.2024 17:01

Česká politika se v posledních letech smrskla na souboj PR agentur a na množství peněz, vložených do předvolebních kampaní. A také na hledání vnitřního či vnějšího nepřítele. Pokud neexistuje souboj poliitckých programů, pak je to velmi špatné.

Seďa (SOCDEM): Co je horší? Politický či ekonomický oligopol?
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

V souvislosti s vysokými cenami potravin a s vysokými cenami energií od distribučních společností se začalo mluvit o oligopolech, neboli o nedostatku vzájemně si konkurujících nabídek. A to právě v protikladu s volným trhem. Takto vnímané ekonomické oligopoly ohrožují svobodu podnikání, omezují konkurenceschopnost a zejména nehorázným způsobem zvyšují ceny pro spotřebitele. Stát má proti těmto ekonomickým oligopolům své instituce a nástroje, které však musí umět a nebát se používat. Pokud to vláda neumí či dokonce nechce „regulovat“, pak vymýšlí „jiné“, povětšinou málo účinné metody, které se nakonec obrátí vůči ní i celé společnosti.

Podobně jako ekonomický oligopol můžeme nedostatek programových soubojů na politické scéně nazývat politickými oligopoly. Příkladem je pravicová politika, která je dnes zastoupena v českém parlamentu bez levicové opozice. Navenek sice máme pravicovou pěti koaliční vládu a dvě pravicové opoziční strany, ale praxe ukázala, že se politické soupeření odehrává výhradně na PR rovině a v rozsahu prosazovaného populismu. Proto se středobodem této rivality nestalo hájení zájmů rozličných společenských skupin v rámci programových priorit. Pak takto vnímaná politika se smrskává na boj dobra a zla, což polarizuje veřejnost a rozděluje nejen společnost, ale i rodiny. Dnes to vypadá tak, že český stát je silný k těm slabým a slabý k těm silným. A ti slabí nemají v parlamentu zastání.

Demokracie je velmi křehká, jejím základem je respekt vůči druhým názorům, druhým lidem. Již T.G.Masaryk říkal, že demokracie je diskuse. A pokud tato diskuse neexistuje či je omezována, pak to není demokracie, ale autokracie. A proti tomu by se všichni slušní a morálně zdatní lidé měli postavit. A je jedno pro jaký politický názor plédují či jakou politickou stranu podporují. Demokracie totiž buď je, nebo není. Platí to nejen v České republice, ale i v Bruselu či Washingtonu.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…