Šedlbauer (Zelení): Potřebujeme solární energii, ne solární tunely

11.04.2024 23:08 | Tisková zpráva

Národní centrála proti organizovanému zločinu vyšetřuje projekt na stavbu obřího fotovoltaického parku v Ralsku. Policisté provedli prohlídku v domě hejtmana Půty. Začínáme sledovat podobný příběh, který v Česku už jednou zničil solární energetiku.

Šedlbauer (Zelení): Potřebujeme solární energii, ne solární tunely
Foto: Zelení
Popisek: Josef Šedlbauer

Stavba obnovitelných zdrojů se po podvodech solárních baronů prakticky zastavila. Liberecký kraj za jedenáct let hejtmana Půty nepostavil ani jediný panel. V EU teď obnovitelné zdroje vyrábějí 45 procent elektřiny. U nás je to 15 procent. Teprve v posledních letech se znovu rozběhly soukromé instalace, protože fotovoltaika je cenově výhodná. A znovu se objevily plány na velké solární elektrárny. Tu úplně největší začalo připravovat vedení Libereckého kraje v Ralsku.

Velké stavby za velké peníze přitahují korupci. Lidé v okolí z nich nemají nic – jsou to prostě elektrárny velkých firem, které dodávají proud do sítě. Solární panely si přitom může na své střeše postavit skoro každý a vyrobenou energii sdílet s dalšími domy, firmami a veřejnými budovami ve svém okolí.

„Kraje a města mají zakládat energetická družstva pro svoje budovy, pro firmy a pro lidi na svém území. Ne ze sebe dělat nové solární barony,“ shrnuje krajský spolupředseda Zelených Josef Šedlbauer. „Tohle opravdu není demokratizace a decentralizace nové energetiky, jak ji vidí Zelení,“ uzavírá spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.