Šedlbauer (ZpL): Další posun z divokých 90. let do civilizované éry

03.02.2019 9:17

Večery bez petard a dělobuchů, Změna navrhuje zákaz pyrotechniky.

Šedlbauer (ZpL): Další posun z divokých 90. let do civilizované éry
Foto: Zelení
Popisek: Josef Šedlbauer

Zastupitelé Změny připravili návrh městské vyhlášky, která na území Liberce umožní regulaci zábavní pyrotechniky.

Nejen příští vánoční svátky už by Liberečané mohli prožít v klidu a pokoji. Změna pro Liberec přichází s návrhem vyhlášky o zákazu používání zábavní pyrotechniky na území Statutárního města Liberec s výjimkou oslavy Silvestra. Každým rokem se prodlužuje období, kdy po setmění létají vzduchem barevné jiskry za doprovodu velmi hlučných výbuchů, a z toho důvodu roste i počet nespokojených občanů.

„Už několik let trápí nejen pejskaře a jiné chovatele, ale i další obyvatele města nadměrný hluk a nepořádek spojený s používáním ohňostrojů, petard a dělobuchů. Nemůžeme ani pominout nezanedbatelný negativní dopad na životní prostředí ve formě jedovatých plynů a pochopitelně také úrazy s celoživotními následky,” zdůvodňuje iniciátorka vyhlášky Radka Benešová.

Vyhláška nezakazuje používání pyrotechniky plošně, protože ji povoluje právě a jenom v období s ohňostroji nejvíce spojeném, tedy dny 31.12.a 1.1. každého roku. Kromě toho si budou občané moci zažádat o udělení výjimky, a to nejméně 30 dní před plánovaným uskutečněním produkce. Žádosti o výjimku bude posuzovat rada města.

„Cílem vyhlášky není bez dalšího zakazovat, ale stanovit rozumná pravidla, která většině obyvatel zajistí klid a pohodu v čase volna. Vaše rodinná oslava může vyvrcholit ohňostrojem, jen o tom musí město – a vaši sousedé - dopředu vědět“, upřesňuje Josef Šedlbauer.

Vyhlášku již dostali všichni zastupitelé k připomínkování, předložena bude na jednání zastupitelstva koncem února.

Návrh vyhlášky je shodný s regulací, jakou v poslední době zavedlo město Doksy. „Jejich řešení nás inspirovalo, protože vede především ke kultivaci používání zábavné pyrotechniky. Prostě je to další posun z divokých 90. let do civilizované éry“, uzavírá Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích