Šedlbauer (ZpL): Hazard z Liberce nezmizí, ale nemusíme mu stále jen vycházet vstříc

16.12.2016 18:35

Zastupitelstvo města včera na svém zasedání podpořilo návrh Změny pro Liberec na úplný zákaz hazardu ve městě.

Šedlbauer (ZpL): Hazard z Liberce nezmizí, ale nemusíme mu stále jen vycházet vstříc
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Na programu prosincového zastupitelstva byly dva návrhy na regulaci hazardu v Liberci. První, navržený primátorem, umožňoval provozovat kasina v neomezeném rozsahu. V druhém návrhu, předloženém zastupitelem Změny pro Liberec Josefem Šedlbauerem, jde o úplný zákaz provozoven hazardních her na území města Liberec. Podporu zastupitelů získal nakonec zákaz hazardu, hlasovali pro něj kromě Změny pro Liberec někteří zastupitelé za SLK, ČSSD, KSČM a zastupitelka Zora Machartová.

V programovém prohlášení koalice je jako jeden z cílů uvedeno omezení hazardu na jednotky provozoven ve městě. V říjnu byl radou města schválen materiál k tomuto bodu, z jednání zastupitelstva byl ale primátorem Batthyánym stažen. Proto byly do prosincového zastupitelstva připraveny dva návrhy.  

Jan Korytář dodává: „Primátor se svým návrhem na pouze částečnou regulaci neuspěl i proto, že předtím dvakrát potopil společný koaliční návrh. Nechtěli jsme tuto situaci riskovat potřetí, proto vznikla nulová varianta, a jak se ukázalo, náš návrh podpořila většina zastupitelů.

Herny a kasina na každém rohu jsou pozůstatkem divokých 90. let, tolik jich nenajdete prakticky nikde na světě. Jsme zvyklí a už ani tolik nevnímáme, jak moc to ovlivňuje lidi a život ve městě. Hazardní hraní tímhle rozhodnutím z Liberce nezmizí, ale nemusíme mu stále jen vycházet vstříc“, řekl Šedlbauer, a po hlasování doplnil: „Děkuji všem kolegyním a kolegům, kteří podpořili odvážnější variantu. Myslím, že tuhle šanci na zlepšení tváře města ocení naprostá většina lidí “.

Zákaz hazardu kvůli nutné přechodné době začne být účinný až koncem roku 2017. V dalších letech pak přestanou příjmy z odvodů za hrací automaty do rozpočtu města, rozpočtový výhled s tím již do značné míry počítá. V rozpravě se objevily obavy z nárůstu nelegálního hazardu, ale zkušenosti z více než 600 obcí, které hazard na svém území neumožňují, nejsou nijak dramatické. Ministerstvo financí, celní správa a policie jsou navíc v poslední době velmi aktivní v potlačování nelegálních heren.

Josef Šedlbauer uzavírá: „Strašení mafiemi v souvislosti s libereckou vyhláškou nemá žádnou oporu v datech, to jsou jen výkřiky. Stále platí, že v současné situaci bychom považovali za přijatelné mít ve městě 1-2 místa na kasino, aby existovala i v Liberci legální alternativa. Pracovní skupina zastupitelů, která se regulací zabývala, proto bude pokračovat. Pozice města je teď ale zásadně lepší.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…