Sehnal (APB): Elektromobily jsou budoucnost. Potřebujeme ale další zdroje energie

20.04.2021 15:18

Komentář předsedy Aliance pro budoucnost Pavla Sehnala ke směřování energetiky s ohledem na očekávaný masivní rozvoj elektromobility.

Sehnal (APB): Elektromobily jsou budoucnost. Potřebujeme ale další zdroje energie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

Při veřejné debatě o budoucnosti energetiky se poněkud zapomíná na důležitý aspekt. Komplexní otázka energetiky a její podoby totiž nabývá na významu, zvláště v souvislosti s rostoucí elektromobilitou. Zásadní zprávou v této oblasti je, že před časem koncern Volkswagen nainvestoval do rozvoje eletromobility 52 miliard euro a říkají, že teď už není cesta zpátky. 

Nyní záleží na tom, zda tento směr přijmou země produkující ropu. Je nutné si uvědomit, že důvodem k rozvoji elektromobility není to, že jde o čistší zdroj, o čemž se vede velká polemika, ale za vším stálo především politické rozhodnutí vymanit se ze závislosti států produkujících ropu. Elektřinu lze brát z různých zdrojů, ale to u ropy neplatí. Snaha osvobodit se od ropy je veliká.

Neumím posoudit, zda všechny ostatní ropné produkty, jako polyetylen, polypropylen a jakékoli syntetické výrobky z ropy jsou dostatečně velkým potenciálem pro země produkující ropu, aby se mohly vzdát ropy ve smyslu paliva pro automobily. 

Pokud si vyhodnotí, že nikoliv, pak věřím tomu, že bohaté ropné země převezmou otěže vývoje spalovacích motorů a budou se bránit poklesu světové závislosti na ropě tím, že budou sami iniciátory nových generací spalovacích motorů a budou je vkládat do nějakých hybridních vozidel s kombinovanými pohony. 

Technologický vývoj tak možná povede k tomu, že spotřeba paliva u menších vozidel s nižšími kubaturami se dostane na jeden až dva litry na sto kilometrů. Dnes se pohybujeme průměrně na čtyřech litrech a za nějakých deset patnáct let už nebude platit, že spalovací motor je větší zátěž pro životní prostředí v porovnání s výrobou elektřiny a její distribucí. 

Úvahy o všech možných alternativách ke spalovacím motorům jsou hnány právě snahou o nezávislost na ropných státech. Pokud se bavíme o budoucnosti energetiky nejen v naší zemi, ale obecně ve světě, nelze nevzít v potaz vývoj elektromobility, protože ta bude v celé věci hrát důležitou roli. 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.