Sehnal (APB): Musíme se připravit na budoucí války a hrozby ve virtuálním prostoru

07.05.2021 12:53

Covidová krize, která už více než rok zcela plní veškerá média a hlavy mnoha politiků, nesmí vést k tomu, že zanedbáme jiné zásadní oblasti. Slovo terorismus jsme prakticky rok neslyšeli a do veřejného prostoru ho přinesla až kauza Vrbětice, kde jsme byli svědkem násilného útoku. Neměli bychom ale usnout na vavřínech a připravovat se na možné budoucí hrozby.

Sehnal (APB): Musíme se připravit na budoucí války a hrozby ve virtuálním prostoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda Aliance pro budoucnost

Typickým příkladem jsou tzv. hybridní války. Teroristické útoky v oblasti propagandy ve smyslu zkreslování informací a šíření falešných zpráv budou narůstat. Demokratické systémy, které v Evropě máme, vyloženě nahrávají tomu, aby byl různými fake news zaplaven prostor. Netýká se to ale jen terorismu a různých nepřátelských skupin, vidíme také, že ani mnozí politici se nebojí lhát.
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
V každém případě je nutné se připravovat na budoucí války a hrozby ve virtuálním prostoru. To, že momentálně žádné hrozby příliš necítíme, neznamená, že tu nejsou nebo, že v budoucnu nepřijdou. Zásadní je prevence, což se týká všech oblastí. 
 
Internetový prostor je nové bojiště. Podobně jako se významná část politických kampaní přesunula na internet, tak i války se začínají vést v tomto prostoru. Nelze čekat, že to do budoucna bude jinak. Právě naopak. Armáda kybernetické hrozby řeší a má k tomu už i speciální složky. 
 
Adekvátní prostor by tomu měly věnovat i ostatní bezpečnostní složky a silová ministerstva, aby to v případě budoucí krize opět nedopadlo tak, že celé zemi bude trn z paty tahat jen armáda. 
 
Viděli jsme to na covidu. Zatímco v některých částech světa už byla epidemie rozjetá, tady nás zodpovědní politici ubezpečovali, že my jsme v bezpečí, nic nám nehrozí a pár týdnů na to byla nákaza tady a stát neměl téměř ani roušku ani dezinfekci. Znovu tedy zdůrazňuji nutnost prevence státních plánů a strategií pro hrozby veškerého typu.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.