Sehnalová (ČSSD): EP schválil nová pravidla pro snadnější uznávání profesních kvalifikací

09.10.2013 13:54

Evropský parlament ve Štrasburku dnes schválil konečnou podobu revize směrnice o vzájemném uznávání profesních kvalifikací v zemích Evropské unie.

Sehnalová (ČSSD): EP schválil nová pravidla pro snadnější uznávání profesních kvalifikací
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Učinil tak po dohodě s Radou a irským předsednictvím, ke které došlo v červnu tohoto roku. Nová pravidla zavádějí jednodušší proces uznávání profesních kvalifikací, který by v některých případech mohl trvat pouze čtyři týdny. Lékaři, zdravotní sestry, lékárníci, porodní asistentky, veterináři a architekti tak budou mít snadnější vstup na pracovní trhy ostatních členských států EU. Jedním z hlavních přínosů nových pravidel je i vznik Evropského profesního průkazu.

„Nová pravidla vítám. Výsledný text odráží priority Evropského parlamentu – zjednodušení a zpřesnění pravidel pro uznávání odborných kvalifikací, a tím pádem usnadnění profesní mobility na evropském vnitřním trhu. Z mnoha pozitivních prvků návrhu vítám zejména zavedení Evropského profesního průkazu, který bude znamenat menší zátěž pro žadatele. Věřím, že jednotlivá povolání této možnosti v hojné míře využijí,“ okomentovala nová pravidla česká poslankyně a členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

„Usnadnění profesní mobility je příležitostí, ale i výzvou pro jednotlivé členské státy a jejich pracovní trhy. Aby profesní mobilita byla nebyla pouze jednosměrná,“ uvedla dále poslankyně.

„Velmi pozitivně hodnotím, že návrh se zaměřuje i na zajištění vysoké kvality, spolehlivosti a bezpečnosti poskytovaných služeb spotřebitelům a zejména pacientům, včetně zavedení varovného mechanismu. Věřím, že tyto kroky posílí důvěryhodnost v systém vzájemného uznávání,“ řekla Sehnalová.

V Evropské unii existuje přibližně osm set regulovaných profesí. Na evropské úrovni je jich v současné době harmonizováno sedm. Evropský profesní průkaz má fungovat v elektronické podobě na dobrovolném základě současně se stávajícím systémem. Jeho výhodou bude zejména urychlení procesů a garance správnosti informací. Bude jej vystavovat domovský stát. Směrnice dále řeší i neplacené stáže odborníků v jiném členském státě a zavádí propojený výstražný mechanismus pro případ, že by se o uznání ucházely osoby, kterým v jiném státě byla zakázána činnost. Příslušné orgány by měly mít po uznání kvalifikace možnost provést kontrolu jazykových znalostí uchazeče, což je zásadní zejména ve zdravotnických profesích.

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do dvou let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.