Sehnalová (ČSSD): I nejmenší obce přispívají ke kulturnímu bohatství Evropy

18.05.2018 11:54

Evropským parlamentem se rozléhal zvuk vlčnovských houslí a kolemjdoucí se nestačili divit, že potkali krále. Se svou družinou totiž do Bruselu přijel král z Vlčnova na dvě události, které k představení tradic Slovácka připravily poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová a Martina Dlabajová.

Sehnalová (ČSSD): I nejmenší obce přispívají ke kulturnímu bohatství Evropy
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

„Lidové tradice, které se udržují nadšením místních lidí, jsou obdivuhodné, a ukazují, že i nejmenší obce přispívají ke kulturnímu bohatství Evropy. Jsem velmi ráda, že se nám tentokrát podařilo připravit představení jedinečných tradic Slovácka. Poté, co jsem v minulosti v Bruselu prezentovala tradice okolních regionů Hané a Valašska byl tedy čas ukázat, jak bohatými tradicemi žije také současné Slovácko,“ vysvětlila Olga Sehnalová.

V Evropském parlamentu představily obě poslankyně nejenom historickou tradici jízdy králů, kterou doplnila i ukázka zdobení krála v podání folklorního souboru Vlčnovjan, ale výstava ukázala i propojení starých tradic s moderním designem v pracích studentů a lektorů z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně z Fashion Design Studia.

„Moravský folklor není něco zakonzervovaného, ustrnulého v čase. Je to stálý zdroj potěšení, radosti, života a inspirace. A to je podle mne hlavní poselství této výstavy," vyzdvihla Martina Dlabajová. Obě poslankyně také představily kroje regionů, z nichž pochází – Olga Sehnalová tedy zahajovala výstavu v hanáckém kroji a Martina Dlabajová ve valašském.

Krojovaný průvod, který v ulicích Bruselu budil zaslouženou pozornost, potom odvedl zhruba stovku diváků do prostor Stálého zastoupení ČR při EU, kde program pokračoval zážitkovým večerem. Netradiční módní přehlídka provedla 160 lety vývoje vlčnovského kroje a ukázala čtyři jeho varianty. Nechyběl ani nejkrásnější kroj, svatební, v němž se dodnes chtějí některé nevěsty z Vlčnova vdávat. Hosté mohli obdivovat i současnou oděvní tvorbu vycházející ze slovácké tradice modrotiskové výroby – asistentky obou poslankyní totiž oblekly krásné šaty z dílny Miroslavy Psotkové z Jalu.

Cimbálová muzika Čardáš i ochutnávka vlčnovských vdolečků a dalších slováckých specialit pak večer plný tradic zakončily – a kdo by chtěl vidět slováckých krojů více a zakusit tu pravou atmosféru, jízda králů ve Vlčnově se koná už v neděli 27. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…