Sehnalová (ČSSD): My a Evropa aneb V čem se musí změnit Česká republika

21.02.2014 10:22

Česká republika musí konečně přestat brát evropské záležitosti jako zahraniční politiku. Již notoricky známým, ale přesto ignorovaným faktem je, že až 80 % českých zákonů má původ v legislativě evropské.

Sehnalová (ČSSD): My a Evropa aneb V čem se musí změnit Česká republika
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

V nedělních otázkách Václava Moravce si stěžovat bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling na okázalý nezájem ze strany české politické scény o debatu nad evropskou agendou, snad kromě výborů pro evropskou integraci obou komor Parlamentu (mimochodem, ta senátní je jednou z nejaktivnějších v rámci EU). Horší už je to mimo tyto dvě oficiální parlamentní struktury. Ale právě tam by naopak měla mít své místo.

Aby mohla být Česká republika v EU aktivní, což slibuje i nová vláda, a mít ambici společné evropské normy spoluvytvářet, ne je pouze pasivně přijímat nebo odmítat, musí být u evropských debat včas. To znamená mít prodiskutovaná politická stanoviska, která skutečně nemůže vytvářet odborný úřednický aparát. Ten může pouze připravit podklady k rozhodnutí, které je vždy politické a má nebo by alespoň mělo mít vždy varianty, nejen ty černobílé. Nový tajemník pro evropské záležitosti Petr Prouza v neděli hovořil o stanovení několika hlavních evropských priorit pro Českou republiku. To je pro efektivní a koordinované prosazování českých zájmů naprosto klíčová záležitost.

A hlavně, v celé České republice, nejen mezi politiky, se musí začít veřejně debatovat o skutečných problémech Evropy a neodvádět pozornost k nepodstatným věcem.

Tedy ne MY a Evropa, ale spíše MY V Evropě anebo ještě lépe MY JSME Evropa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

20:07 Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech