Sehnalová (ČSSD): Návrh evropského rozpočtu není velkým překvapením

03.05.2018 7:37

Evropská komise včera představila návrh víceletého finančního rámce pro následující období.

Sehnalová (ČSSD): Návrh evropského rozpočtu není velkým překvapením
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Evropská komise představila návrh dlouhodobého rozpočtu EU ve výši 1,135 bilionu eur (asi 28,4 bilionu korun) v závazcích na období od 2021 do 2027, což odpovídá 1,11 % hrubého národního důchodu EU27.

"Návrh evropského rozpočtu není velkým překvapením. Odpovídá dlouhodobě zřetelným politickým prioritám EU, především pokud jde o boj s migrací a posílení bezpečnosti, včetně ochrany vnějších hranic schengenského prostoru i posílení stabilizace eurozóny. Je jasné, že přesuny v rozpočtu jdou částečně na úkor dosud výrazných kapitol jako je kohezní a společná zemědělská politika. I tak zůstane Česká republika tzv. čistým příjemcem, tedy získá z unijního rozpočtu více, než do něj odvede. Důležitý bude výsledek vyjednávání ohledně parametrů a podmínek uvnitř jednotlivých kapitol, například míra pružnosti v čerpání na národní úrovni. Jako sociální demokraté samozřejmě vidíme i nenaplněné rozpočtové ambice, zejména pokud jde o příjmovou část, což se samozřejmě odráží v omezeném rozpočtu i na mnohé další důležité oblasti, které by měl unijní rozpočet podporovat, včetně například oblasti sociální," okomentovala návrh poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

Podrobnosti o návrhu Komise si můžete přečíst ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.