Sehnalová (ČSSD): Poslanci EP podpořili přistoupení EU k Istanbulské úmluvě

25.11.2016 7:28

Fyzické či sexuální násilí zažila během svého života každá třetí žena. Při příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách, který si připomínáme 25. listopadu, proto dnes poslanci Evropského parlamentu odhlasovali usnesení, ve kterém podporují přistoupení Evropské unie k Istanbulské úmluvě. Ta zavazuje státy bojovat proti násilí na ženách a představuje právní rámec pro prevenci násilí na ženách, ochranu obětí a odsouzení agresorů.

Sehnalová (ČSSD): Poslanci EP podpořili přistoupení EU k Istanbulské úmluvě
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

„Mezinárodní den proti násilí na ženách by nám měl znovu připomenout, že násilí na ženách není jenom okrajovou záležitostí, ale týká se milionů žen. Alarmující je, že je toto násilí ve společnosti často tolerováno a nahlášen je jenom zlomek případů. Proto je nutné, aby byla napříč Evropou přijata silnější opatření k zabránění násilí na ženách - ať už se jedná o psychické či přímo fyzické zneužívání,“ vysvětlila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová. I když již Úmluvu podepsaly všechny členské státy Evropské unie, prozatím ji ratifikovalo pouze čtrnáct z nich. „Česká republika podepsala Istanbulskou úmluvu v květnu 2016. Doufám, že nyní bude následovat i urychlená ratifikace a že opatření zaváděná Úmluvou brzy přejdou do českého právního řádu,“ doplnila poslankyně.

Úmluva je nejobsáhlejší mezinárodní smlouvou, která se snaží násilí na ženách řešit, a navrhuje k tomu i konkrétní kroky. Mimo jiné zavádí definice souvisejících trestných činů, například nucených sňatků, mrzačení ženských pohlavních orgánů, násilného přerušení těhotenství či násilné sterilizace, a požaduje jejich kriminalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie