Sehnalová (ČSSD): Tolerance alkoholu silnice rozhodně bezpečnějšími neudělá

29.05.2018 8:35

Vliv alkoholu na bezpečnost silničního provozu a související statistické údaje z ČR a EU i příklady toho, jak s touto významnou příčinou nejzávažnějších dopravních nehod bojují další evropské země, to byla náplň včerejšího odborného dopravně-bezpečnostního semináře v Poslanecké sněmovně.

Sehnalová (ČSSD): Tolerance alkoholu silnice rozhodně bezpečnějšími neudělá
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Seminář, který se koná v kontextu probíhající české debaty o zrušení nulové tolerance alkoholu, se konal pod záštitou poslankyně Evropského parlamentu Olgy Sehnalové, která jej také zahájila svým proslovem.

“Tolerance alkoholu za volantem naše silnice rozhodně bezpečnějšími neudělá. Počty usmrcených a vážně zraněných takovouto toleranci neobhájí,” zdůraznila na úvod semináře poslankyně.

Rychlá jízda, řízení pod vlivem alkoholu nebo drog, nevěnování se plně řízení nebo únava při jízdě jsou i nadále hlavními příčinami dopravních nehod v EU. Kvůli požití alkoholu jen v ČR ročně zemře na silnicích 48 osob a dalších 203 je vážně zraněno. Mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu patří kromě chodců a motocyklistů i cyklisté, ročně je jich na českých silnicích usmrceno 44 a 353 vážně zraněno. V rámci celé EU tvoří nejzranitelnější účastníci téměř polovinu obětí dopravních nehod.

Česká republika je v konzumaci alkoholu spolu s Litvou a Lotyšskem na předních příčkách v EU se spotřebou čtrnácti litrů čistého alkoholu na osobu za rok, současně ale v legislativě netoleruje řízení pod vlivem alkoholu. I tak má alkohol podíl na každém desátém úmrtí a v případě, kde je zavinění na straně cyklisty, je to dokonce každá čtvrtá smrtelná nehoda.

Semináře v Poslanecké sněmovně, který organizovalo Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. (CDV) a Evropská rada pro bezpečnost dopravy (ETSC), se tedy zúčastnili odborníci, kteří se zaměřují na problematiku vlivu alkoholu na dopravní bezpečnost nejen u nás, ale i v Evropské unii.

"Celá EU se zamýšlí, jak zvýšit bezpečnost a omezit do budoucna rizikové faktory, ke kterým jízda pod vlivem alkoholu jednoznačně patří. Evropský i celosvětový trend je zcela opačný než o jakém se nyní diskutuje mezi poslanci a senátory v ČR. Proto věřím, že i dnešní seminář podá pádné odborné argumenty proto, aby se nulová tolerance alkoholu v ČR pro řidiče i cyklisty zachovala," dodala Olga Sehnalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…