Sehnalová (ČSSD): Zásadní moment pro ochranu práv lidí s postižením v Evropě

10.03.2018 8:35

Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením ratifikovalo Irsko jako poslední stát EU.

Sehnalová (ČSSD): Zásadní moment pro ochranu práv lidí s postižením v Evropě
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Po jedenácti letech od chvíle, kdy Irsko v březnu 2007 podepsalo Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením (UN CRPD), schválil irský parlament ve středu rezoluci, která zemi umožňuje tuto úmluvu ratifikovat a přijmout do svého právního řádu. Úmluva pak vstoupí v platnost 30 dní po uložení irského ratifikačního listu u Organizace spojených národů, čímž bude završen proces ratifikace této Úmluvy v Evropské unii.

Irsko je totiž posledním z 28 členských států EU, které tuto mezinárodní smlouvu o lidských právech ratifikovalo. EU a její členské státy díky tomu nyní budou plně vázány mezinárodním právem k naplňování této úmluvy a zavázány společně prosazovat a chránit práva osob se zdravotním postižením, která jsou v ní zakotvená.

„Rozhodnutí irského parlamentu, díky němuž může být dokončena ratifikace Úmluvy Evropskou unií, je zásadním momentem pro ochranu práv lidí s postižením v Evropě. Je důležité, že se všechny státy přihlásily k jejich naplňování a respektování, nyní je ale zejména nutné přejít od slov k činům. Bohužel stále vidíme, že lidé se zdravotním postižením nemohou jednoduše samostatně cestovat nebo bydlet, musíme tedy pracovat na tom, aby byla opatření obsažená v této Úmluvě skutečně naplněná i v praxi,“ zdůraznila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, která je předsedkyní parlamentní Meziskupiny pro práva lidí s postižením. V Evropském parlamentu pracovala také na stanovisku Výboru pro dopravu a cestovní ruch ke zprávě, která byla odpovědí Parlamentu na doporučení zvláštní komise OSN k tomu, jak by měla EU implementovat opatření UN CRPD do unijní legislativy.

Úmluva CRPD, kterou přijala Organizace spojených národů v roce 2006, má sedm hlavních zásad: respekt k lidské důstojnosti a nezávislosti, zákaz diskriminace lidí s postižením, jejich plné zapojení do společnosti, rovnost příležitostí, přístupnost, rovnost žen a mužů a respekt k vyvíjejícím se schopnostem dětí a jejich právu na zachování identity.

Česká republika patřila mezi první signatáře Úmluvy, podepsala ji krátce po jejím přijetí Valným shromážděním OSN 13. prosince 2006. Ihned poté byl v České republice zahájen proces ratifikace, který byl zakončen 28. 9. 2009. Ratifikací úmluvy vznikla České republice mimo jiné i povinnost zřídit monitorovací orgán pro naplňování práv osob se zdravotním postižením, od letošního roku plní tuto činnost veřejná ochránkyně lidských práv.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…